Ongeveer duizend pro-Congolese betogers hebben zondagmiddag rond 14.00 uur actie gevoerd aan het Troonplein in Brussel, aan de voet van het standbeeld van koning Leopold II. De manifestanten hekelen het gebrek aan internationale aandacht voor de situatie in Oost-Congo en de medeplichtigheid van de Europese Unie aan het conflict.
Duizendtal betogers eisen gerechtigheid voor Congo
De actie gaat uit van het middenveld. Onder meer ngo-koepel 11.11.11, Vrede vzw, Viva Salud, Broederlijk Delen en verschillende Congolese diaspora-organisaties namen deel. "De Democratische Republiek Congo lijdt al meer dan dertig jaar onder de aanhoudende oorlog die duizenden levens kost en miljoenen mensen op de vlucht drijft", aldus Eva Demaré van 11.11.11. "Nu de door Rwanda gesteunde M23-rebellen Goma en Bukavu hebben ingenomen en verder oprukken, verslechtert de humanitaire situatie elke dag."
De manifestanten hebben zich verzameld aan het Troonplein in Brussel, aan de voet van het met rode verf besmeurde Leopold II-standbeeld. Vandaar zijn ze door de gemeente Elsene richting het Luxemburgplein nabij het Europees Parlement getrokken.
Met de actie willen ze niet alleen aandacht vragen voor het gebrek aan internationale actie voor het conflict, ze hekelen ook de vermeende medeplichtigheid van de Europese Unie en België. "Mensen worden willekeurig gemarteld, aangevallen, of zelfs vermoord. Seksueel geweld en verkrachtingen zijn oorlogswapens. Er gebeuren willekeurige arrestaties en opsluitingen. En vrouwen en kinderen betalen daarbij vaak de hoogste prijs", vervolgt Demaré.
Toch blijven België en de Europese Unie de door Rwanda gesteunde M23-rebellen steunen, klinkt het. Dit gebeurt via verschillende handels-, militaire en andere samenwerkingsakkoorden.
Intussen zijn een miljoen Congolese burgers op de vlucht gegaan voor de M23-rebellen. "Maar humanitaire actie blijft uit", besluit Demaré. "Dat is een gigantisch cijfer. Er is veel te weinig aandacht voor de noden in de regio."
'Neokolonialisme'
De Europese Unie is volgens Demaré "medeplichtig" aan het in stand houden van de oorlog. "Ze gaan handelsrelaties aan met Rwanda, zoals vorig jaar nog een grondstoffendeal. Het is al jaar en dag bekend dat dit land de rebellen mee ondersteunt." Volgens Demaré staat het gedrag van de EU haaks op haar eigen principes. "Het beleid strookt niet met de principes. We moeten druk zetten zodat de oorlog in de regio stopt."
Het gedrag van de Europese Unie is een "duidelijke vorm van neokolonialisme", zegt Demaré. "We zien nu nog steeds dat grondstoffen uit Congo via Rwanda naar de rest van de wereld worden geëxporteerd. Het gaat over grondstoffen die wij nodig hebben voor onze groene transitie of smartphones. We moeten in de spiegel durven kijken en deze praktijken stopzetten."
België is volgens Demaré recent wel vocaler geworden in de zaak. "België is nu een van de trekkende stemmen binnen de EU, maar had dit veel eerder moeten doen." Ook de regering-De Wever moet volgens haar druk blijven zetten op de Europese Unie om het beleid recht te trekken en het mensenrechtenkader te respecteren.
Lees meer over: Samenleving , Congo , mars