Een fietser, een man van in de 50, werd donderdagavond naar het ziekenhuis gebracht na een ongeval met een personenwagen rond 18 uur aan Bareel in Sint-Gillis. Dat zeggen de Brusselse brandweer en de politie van zone Zuid. De geplande heraanleg van het onveilige kruispunt liep vertraging op door onenigheid in de meerderheid.
Fietser naar ziekenhuis na ongeval aan Bareel in Sint-Gillis
Lees ook: Opnieuw drie auto's in brand gestoken
De fietser werd vermoedelijk aangereden, maar dat kon nog niet bevestigd worden. Op foto's is een fiets te zien die onder een auto lijkt te zijn gekomen.
De precieze omstandigheden van het ongeval zijn nog onduidelijk. Op sociale media gingen berichten rond dat de fietser overleden zou zijn, maar dat blijkt niet te kloppen. "Het slachtoffer werd gisteren naar het ziekenhuis gebracht ter observatie en kan vandaag het ziekenhuis verlaten", zegt een politiewoordvoerder. Het gaat om een man van in de 50.
De Bareel is bekend als gevaarlijk kruispunt voor fietsers. Niet alleen komen er zeven straten op uit, cirkelt er een tram rond en zijn er weinige wegmarkeringen, ook de slechte staat van het wegdek valt op.
Op Facebook trok ook Critical Mass aan de alarmbel: "Velen van ons weten maar al te goed hoe gevaarlijk dit kruispunt is, met rechtsafslaand verkeer vermomd als een rotonde, kasseien en tramsporen is het een kruispunt dat veel mensen ten koste van alles willen vermijden", klinkt het.
Fietsersorganisaties klagen al langer de situatie op het gevaarlijke kruispunt aan.
Heraanleg vertraagd
De vorige meerderheid wou de plek heraanleggen in het kader van het gewestelijke mobiliteitsplan Good Move. Alleen raakten socialisten en groenen het lange tijd niet eens over hoe ingrijpend de aanpassingen moesten zijn. Uiteindelijk werd een compromis goedgekeurd, waarbij verschillende assen die op het kruispunt uitkomen tot eenrichtingsverkeer worden herleid.
De meningsverschillen in de meerderheid zorgden ervoor dat het plan pas in deze legislatuur (met dezelfde meerderheidspartners PS-Vooruit en Ecolo-Groen) wordt uitgevoerd.
De tramlijn wordt in de nieuwe plannen rechtgetrokken. De fontein met de waterdraagster in het centrum wordt daarvoor verschoven.
'Zwart kruispunt'
Ook Critical Mass klaagt de trage beslissingsvorming aan in zijn Facebookbericht: "De heraanleg is eindelijk goedgekeurd en de werkzaamheden zouden tijdens deze legislatuur moeten plaatsvinden. Maar er is zoveel tijd verspild door gebrek aan moed of politieke misrekening."
De organisatie onderstreept daarom nogmaals het belang van een snelle heraanleg. "Dit is een zwart kruispunt van het Brusselse verkeer, en alles moet in het werk worden gesteld om te voorkomen dat kostbare tijd daar of elders wordt verspild."
Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving , Mobiliteit , Brusselse brandweer
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.