Fotograaf toont D-day panorama van 73 meter in Beurs

Bettina Hubo
© BRUZZ
04/06/2024
Updated: 04/06/2024 17.46u

Het ultralange panorama dat de Brusselse fotograaf Jo Struyven maakte van de Normandische kust, waar precies tachtig jaar geleden de geallieerden landden, hangt vanaf deze dinsdag in de Beurs.

Met de grootschalige landing van Amerikaanse, Britse en Canadese troepen op de stranden van Normandië begon op 6 juni 1944 de bevrijding van West-Europa. De dag van deze memorabele invasie vanuit de lucht en de zee ging de geschiedenis in als D-day.

Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van D-day, vijf jaar geleden, besloot de Brusselse fotograaf Jo Struyven de hele Normandische kust in beeld te brengen.

Struyven charterde een vissersbootje waarmee hij negentig kilometer kust afvoer. Terwijl het bootje op 200 meter van de kust dobberde, maakte hij in totaal 1.500 beelden. “Allemaal op één dag, zodat het licht ongeveer hetzelfde bleef,” vertelt hij. Die foto’s monteerde hij achteraf aan elkaar, wat resulteerde in een fries van negentig meter lang. Het panorama was in 2019 te bewonderen in het Normandische Port-en-Bessin tijdens de 75ste herdenking van de invasie.

Tachtigste verjaardag

Nu is hetzelfde panorama, in een iets kortere versie van 74 meter, te zien op de vier muren van het gelijkvloers van de Beurs, dit naar aanleiding van de tachtigste verjaardag van D-day. Het fries is aangevuld met foto’s die de geallieerden begin 1944, tijdens de voorbereiding van de hele operatie, maakten van de vijf invasiestranden, Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword, waarop enkele maanden later hevig zou worden gevochten. “Ze zijn genomen vanuit vliegtuigjes die heel laag, op een hoogte van vijf, zes meter, langs de kust vlogen,” vertelt Struyven.

Het resultaat is een confrontatie van de kust zoals die er vlak voor de invasie uitzag met de hedendaagse kustlijn.

Uitzicht van de soldaten

Met zijn D-day panorama wil Struyven de toeschouwer een idee geven van wat de soldaten van de geallieerde troepen voor zich zagen toen ze landden. “Zo kunnen de mensen zich inbeelden hoe het er bij de invasie aan toe ging. We kunnen dezer dagen, nu we opnieuw in oorlog zijn, niet genoeg herinneren aan wat er toen gebeurd is.”

Het panorama wordt dinsdag ingehuldigd en is nog tot 15 september te bezichtigen.

Struyven maakte in het verleden nog ultralange panorama’s van kusten en oevers. Zo fotografeerde hij onder meer de Belgische kust, de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa en de hele linkeroever van het Brusselse kanaal.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni