PS-voorzitter Paul Magnette bij de bekendmaking van de resultaten van de verkiezingen van 9 juni 2024 op het partijbureau.

Belgaimage

| PS-voorzitter Paul Magnette bij de bekendmaking van de resultaten van de verkiezingen van 9 juni 2024 op het partijbureau.

Gerechtelijk onderzoek naar late campagne-sms’en PS

NLS
© BRUZZ
25/07/2024

Aan de vooravond van verkiezingsdag 9 juni ontvingen meerdere mensen berichten die opriepen te stemmen op enkele PS-politici. Die werden verstuurd na 22 uur, wat in strijd is met de campagneregels. Ook rezen er vragen over de manier waarop de sms’en verstuurd werden. Het gerechtelijk onderzoek is lopende.

Eind vorige maand raakte bekend dat meerdere mensen op zaterdagavond 8 juni sms’en ontvingen die opriepen te stemmen op enkele PS-kandidaten, waaronder Lydia Mutyebele, Philippe Close en Caroline Désir. De bewuste berichten werden verstuurd na 22.00 uur, wat niet in overeenstemming is met de regels rond campagnevoeren.

Ook de wijze waarop de berichten verzonden werden, deed bij sommigen de wenkbrauwen fronsen. De sms’en werden namelijk verstuurd via externe nummers. Claude Archer, de oprichter van Transparencia en de man die de zaak onder de aandacht bracht, vermoedt dat er gebruik werd gemaakt van telefoonlijsten.

Daarbij wordt een externe partij betaald om de berichten rond te sturen. Dat er ook nummers van gemeentepersoneel in zo’n lijst zijn beland, is volgens Archer in strijd met de GDPR-regels. Hij diende daarvoor een klacht in, samen met een kandidaat op de Transparence-lijst, die ook de berichten ontving.

Momenteel is er een gerechtelijk onderzoek aan de gang. Dat blijkt uit een parketmededeling van 18 juli die onze redactie kon inkijken. “Hopelijk wordt het nu duidelijk wie precies verantwoordelijk is voor de sms’en”, reageert Archer.

Ten vroegste in september zou duidelijk worden of het effectief tot een rechtszaak komt.

Claude Archer

BRUZZ I Claude Archer

Dwangsom

Archer diende parallel ook een klacht in tegen de verkiezingsverantwoordelijke bij de Stad Brussel. Die had volgens hem geweigerd een adressenlijst te bezorgen voor de politieke campagne van Transparencia. De advocaat van de betreffende ambtenaar stelde daarop Archer in gebreke.

Archer had namelijk een bericht op Facebook geplaatst waarin hij de verantwoordelijke met naam en toenaam vermeldde. Dat is volgens de advocaat een schending van de privacy. Hij vraagt Archer de publicatie te verwijderen, en 500 euro dwangsom per dag dat het nog niet gebeurd is.

Maar die zaak wordt waarschijnlijk opgeschort. Het gaat immers om een burgerlijke procedure, terwijl het gerechtelijk onderzoek naar de campagne-sms’en onderdeel uitmaakt van een strafrechtelijke procedure. Beide kwesties maken deel uit van hetzelfde dossier.

Zo staat op de website van de FOD Justitie dat “indien er gelijktijdig een strafrechtelijke procedure loopt, de burgerlijke rechter de zaak moet opschorten tot de strafrechter uitspraak heeft gedaan. De burgerlijke rechter is bovendien verplicht om wat op strafrechtelijk gebied beslist is, te volgen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , claude archer , Transparencia , PS , Brussels parket

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni