Groen vraagt een advies aan de Raad van State over het wetsvoorstel dat ze heeft ingediend om het onverdoofd slachten te verbieden. Daarmee is het wetsvoorstel met enkele maanden uitgesteld, en wordt vooral druk weggehaald bij de vorming van de Brusselse regering: "We zijn er niet op uit om een woelig debat te krijgen in het parlement, op een moment dat we een regering proberen te vormen."
![](https://wmimages.bruzz.be/styles/1f8c29ed4efcaed916a7e270e4064aaa5d961eac/import/article_media/images/schaap.jpg?style=W3sianBlZyI6eyJxdWFsaXR5Ijo3MH19LHsicmVzaXplIjp7ImZpdCI6Imluc2lkZSIsIndpZHRoIjoxMjk2LCJoZWlnaHQiOjg2NCwid2l0aG91dEVubGFyZ2VtZW50Ijp0cnVlfX1d&sign=d77e2f95051a1305e62166da86b8d20cee11ab48708552f4b21bd51bed3ca7d0)
© Toshihiro
| schaap
Groen stelt wetsvoorstel onverdoofd slachten uit om regeringsvorming niet te dwarsbomen
Het Brussels parlement zal vrijdag het wetsvoorstel van Groen in overweging nemen voor een volledige nieuwe codex Dierenwelzijn. Groen heeft daar een extra artikel aan toegevoegd om het onverdoofd slachten te verbieden.
Maar Groen vraagt nu eerst een advies aan de Raad van State, dat bevestigt parlementslid Lotte Stoops (Groen), wat het wetsvoorstel met enkele maanden uitstelt.
Het voorstel om het onverdoofd slachten te verbieden riskeerde een serieuze clash te geven in het parlement, onder meer tussen de MR (die voor is) en de PS (die tegen is). Verwacht werd dat PS zelf een advies zou vragen bij de Raad van State om het dossier zo te vertragen, maar nu heeft Groen dat zelf gedaan.
Bex: 'Zo kan het juist sneller besproken worden'
Volgens parmementslid Stijn Bex (Groen) is het niet de bedoeling om de stemming van de codex dierenwelzijn te vertragen: "Eerder integendeel. Zo kan het juist sneller besproken worden. Een advies zou sowieso door een andere partij zijn gevraagd", zegt de fractievoorzitter van Groen. Door het nu te vragen kan het daarna snel besproken worden in het parlement.
Bex geeft wel toe dat er rekening wordt gehouden met de Brusselse regeringsvorming, die al maanden muurvast zit. "Dat klopt. We zijn er niet op uit om een een woelig debat te krijgen in het parlement, op een moment dat we een regering proberen te vormen", zegt Bex.
Verbod op onverdoofd slachten
Het Brussels parlement heeft in 2022 al een dergelijke discussie gehad over het verbod op het onverdoofd slachten. Het voorstel werd toen niet goedgekeurd maar zorgde voor grote spanningen binnen de meerderheid. Die bleven nog lang daarna nazinderen.
Net voor de verkiezingen kwam het verbod op onverdoofd slachten opnieuw op de tafel van regering en parlement. Maar het raakte toen niet goedgekeurd in het parlement door een vertragingsmanoeuver van PS.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Groen , Dierenwelzijn