Hallepoortmuseum wordt interactief: 'Een plek die leeft, danst, drinkt en eet'

EC
© BRUZZ
29/04/2024
Updated: 29/04/2024 14.51u

Proeven, dansen, vieren, drinken: het moet over enkele jaren allemaal kunnen in het vernieuwde Hallepoortmuseum. Dat wordt een interactief museum rond het Brussels immaterieel erfgoed. De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis werken daarvoor samen met de spelers achter het Coudenbergpaleis.

Brusselse geuze, smoutebollen, de Meiboomviering of Madame Chapeau: het zijn allemaal vormen van immaterieel erfgoed die in de toekomst een plek moeten krijgen in het Hallepoortmuseum. Dat wordt de komende jaren hertekend en moet moderner en toegankelijker worden voor de buurt. “Een plek die leeft, danst, drinkt en eet, want dat is de rijkdom van Brussel,” zegt federaal staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS).

De staatssecretaris stelde deze maandag de plannen voor Hallepoort 2.0 voor op de zolder van het museum, vergezeld van heel wat folkloristische groepen uit de stad. Dermine lanceerde vorig jaar een denkoefening met de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) over de toekomst van de Hallepoort. Er kwamen adviezen van experts, een enquête bij ruim vijfhonderd Brusselaars, en een ideeënoproep voor nieuwe projecten. “Het idee dat het vaakst terugkwam, was om een plek voor het immaterieel erfgoed te voorzien,” zegt Dermine.

Om die plek te verzekeren, is nu een samenwerkingsprotocol ondertekend door de federale overheid, de Stad Brussel, het Brussels Gewest, de KMKG en de vzw Paleis van Keizer Karel. Die laatste staat nu al in voor het beheer van het Coudenbergpaleis aan het Koningsplein en zal het vernieuwde Hallepoortmuseum mee uitbaten. “Wij plannen dit jaar al erfgoedklassen rond de Brusselse tradities in de Hallepoort,” zegt voorzitter Stéphane Demeter. Zo vind je in de middeleeuwse toren een collectie wapens die de geschiedenis van de stad belichamen, maar ook informatie over de middeleeuwse gilden.

Haalbaarheidsstudie

Die basis van het museum verdwijnt intussen niet. De huidige collectie over de middeleeuwen en renaissance in Brussel, deel van de KMKG, blijft behouden. Ondanks eerdere berichten over een mogelijke afstoting laten de KMKG de Hallepoort dus niet los. Alles moet alleen meer interactief en levendig, klinkt het nu. “Je kan de Meiboomtraditie bijvoorbeeld in videovorm brengen en speculaas moet je zeker kunnen proeven,” geeft Demeter als voorbeeld. “Dit gebouw is een plek vol geschiedenis, maar we willen er een nieuwe ziel aan geven,” zegt Brussels schepen voor Cultuur en Toerisme Delphine Houba (PS). “Het wordt een toegangspoort tot onze folklore.”

Aan het vernieuwde museum komt ook een horecaconcept, bevestigt ten slotte Brussels staatssecretaris voor Erfgoed Ans Persoons (Vooruit.brussels), net als een museumwinkel. De timing van de werken of latere opening is nog niet bekend. “Er loopt nu een architectonische haalbaarheidsstudie,” zegt Persoons. Die is gefinancierd door het Brussels Gewest en de Stad Brussel.

240429_Hallepoort_Thomas Dermine_Philippe Close_Ans Persoons

BRUZZ

| Federaal staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS) ondertekent het samenwerkingsprotocol over het museum Hallepoort 2.0 met Brussels burgemeester Philippe Close (PS), Brussels staatssecretaris voor Erfgoed Ans Persoons (Vooruit) en Brussels schepen voor Cultuur en Toerisme Delphine Houba (PS).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni