De herstelkosten voor de schade aan zes Brusselse tunnels kunnen oplopen tot 1,25 miljoen euro, zo blijkt uit het antwoord van Mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen) op een schriftelijke vraag, al zal het eindbedrag waarschijnlijk lager uitvallen. De schade werd aangericht tijdens de betoging tegen de saneringsplannen van de regering-De Wever op 13 februari.
Kosten om tunnels te herstellen na betoging kunnen oplopen tot 1,25 miljoen euro
Brussels parlementslid Bob De Brabandere (Vlaams Belang) diende de vraag in. "De verantwoordelijken moeten geïdentificeerd en financieel aansprakelijk worden gesteld," vindt hij.
Twee maanden na de betoging die via de zes tunnels tussen Madou en Hallepoort liep, staan nog steeds talloze graffitiboodschappen te lezen op de tunnelwanden. De Brabandere spreekt van "ontoelaatbaar vandalisme van extreemlinkse signatuur" en wijst erop dat de Brusselse belastingbetaler moet opdraaien voor die kosten: 1.253.160,25 euro inclusief btw volgens Brussel Mobiliteit. Maar het kabinet-Van den Brandt liet maandag aan BRUZZ weten dat het cijfer van 1,25 miljoen euro slaat op "het meest pessimistische scenario" van Brussel Mobiliteit.
Verfsoort
Dinsdag kreeg Van den Brandt in de commissie Mobiliteit van het Brussels parlement bijkomende vragen over de kostprijs voor de schoonmaak van Martine Raets (Open VLD) en Aurélie Czekalski (MR). In de commissie verduidelijkte de Mobiliteitsminister dat de kosten wellicht niet zo hoog zullen oplopen. Om alleen de graffiti af te wassen, liggen de kosten tussen 20.000 en 50.000 euro. Als de panelen ook herschilderd moeten worden kan dat 426.000 euro kosten, afhankelijk van de verfsoort die gebruikt moet worden.
Het bedrag van 1,25 miljoen euro zijn de kosten als alle brandwerende en akoestische wandpanelen volledig vervangen zouden moeten worden, verduidelijkte de minister in commissie. De minister wees er daarnaast op dat er nog onrechtstreekse kosten zijn door onder meer de verkeershinder.
Steven Fierens van Brussel Mobiliteit bevestigde maandag al het genoemde bedrag uitgaat van een "worstcasescenario".
Besparing
Dat het vandalisme en de graffiti aan de tunnels tot nu toe niet zijn hersteld, is te wijten aan een besparingsoperatie bij Brussel Mobiliteit. Volgens de gewestelijke overheidsdienst trekken erg veel betogingen door de hoofdstad. Elke keer het vandalisme herstellen zou duurder uitkomen dan periodieke schoonmaakrondes organiseren. "We willen niet na elke betoging achter de feiten aanlopen, dat kost veel geld. We hadden na de betoging van 13 februari een hele reeks betogingen verwacht, en vonden het efficiënter om schoonmaakacties te bundelen," zo laat de wegbeheerder weten aan BRUZZ. "Nu blijkt dat niet het geval, en gaan we over tot de reiniging."
Een redenering die bij het Vlaams Belang op weinig begrip kan rekenen. "Een verzorgde en propere stad draagt bij tot het veiligheidsgevoel en het algemene imago," zegt Bob De Brabandere.
Brussel Mobiliteit laat nog weten het een klacht heeft ingediend bij de politiezone Brussel-Noord. De verantwoordelijken voor het vandalisme werden nog niet geïdentificeerd. "We hopen die kosten zeker te kunnen verhalen bij de verantwoordelijke individuen," zo verklaart Fierens.
Vlaams Belang pleit voor een doortastende aanpak van de Brusselse regering tegen vandalisme tijdens demonstraties.
Elke Van den Brandt liet dinsdag in de commissie weten dat de Brusselse wegbeheerder een schoonmaakoperatie plant vanaf midden april. Die zou eind april afgerond moeten zijn, na alle betogingen die nog op de agenda staan.
Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Elsene , Samenleving , Brussel Mobiliteit , Elke Van den Brandt , Bob De Brabandere , Brussels Parlement , Commissie Mobiliteit , brusselse tunnels , vandalisme