Een honderdtal mensen hebben zondag actiegevoerd aan de gedenkplaat van het twintigste deportatiekonvooi naar Auschwitz in het Brusselse Ter Kamerenbos, die afgelopen maandag beklad werd met antisemitische en fascistische symbolen. Bij de actie was ook Holocaustoverlever Simon Gronowski aanwezig, die zelf bevrijd werd uit het konvooi.
Honderdtal actievoerders klagen bekladden van monument twintigste konvooi in Brussel aan
Maandagochtend ontsierden nazistische en fascistische tags de gedenkplaat van het twintigste konvooi naar Auschwitz in het Ter Kamerenbos. Onder meer een swastika en een Keltisch kruis, dat voor blanke superioriteit staat, werden aangetroffen en onmiddellijk weggehaald.
Met de actie willen de organisatoren niet alleen het onteren van de gedenkplaats aanklagen, maar ook een ode brengen aan "al wie mensen verenigt om de strijd tegen racisme en fascisme een podium te geven". De organisaties Union des Progressistes Juifs de Belgique (UPJB) en Een Andere Joodse Stem (EAJS) werden bij de actie ondersteund door onder meer Helden van het Verzet, het Coordination Antifasciste de Belgique (CAB) en de 8-mei Coalitie.
Simon Gronowski werd als elfjarige Joodse jongen samen met zestien andere overlevenden uit de trein naar Auschwitz bevrijd op 19 april 1943. "Er zijn twee manieren om tegen het fascisme te strijden. Het gaat om het in leven houden van de herinnering van de misdaden van de nazi's en het waarborgen van het recht op stemmen, het beschermen van de democratie", aldus Gronowski.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Ter Kamerenbos , antisemitisme , UPJB , BrusselKort