Tollet via Facebook

| Juwelier Didier Tollet.

Juwelier Tollet aan Muntplein sluit na 70 jaar: ‘Zelfs de Chinezen komen niet meer’

MVDH
© BRUZZ
31/12/2024

Al sinds 1954 staat het hoekpand in de Kleerkopersstraat, op een boogscheut van het Muntplein, bekend om zijn glinsterende juwelen en haute horlogerie. Door de “verpaupering van het centrum” is het volgens Didier Tollet – inmiddels de derde generatie van Tollet-juweliers – niet langer rendabel om te blijven. "Mensen voelen zich hier niet meer op hun gemak."

Het merk Tollet werd opgericht in 1902, maar vestigde zich pas 50 jaar later in de Kleerkopersstraat in Brussel. Jarenlang draaiden de zaken er goed, maar sinds de covidperiode is er iets veranderd.

“De zaak is niet langer rendabel”, bevestigt uitbater Didier Tollet aan BRUZZ. Hij wijst daarbij in de eerste plaats naar de “verpaupering” van het stadscentrum waar de “vuiligheid, drugs en onveiligheid" de voorbije jaren volgens hem de overhand kregen.

“Mensen willen niet meer naar het centrum, dat is de realiteit. Ze voelen zich er niet op hun gemak. Het is er vuil en er slapen overal mensen op de grond. Geregeld vinden we voor onze voordeur kots of uitwerpselen.”

"De mensen die vroeger in het centrum kwamen kopen, zijn allemaal weggetrokken naar de rand."

Didier Tollet

Juwelier

Tollet wil zich daarom voortaan focussen op zijn twee andere zaken, in Waterloo en het Woluwe Shopping Center. “De brede rand rond Brussel doet het opvallend veel beter. Daar zit ook gewoon een verband: de mensen die vroeger in het centrum kochten, zijn nu allemaal weggetrokken.”

“Hetzelfde met het telewerken: de werknemers van alle grote bedrijven die hier hun hoofdzetel hebben, moesten hier wel kopen. Na hun werk waren anders alle winkels dicht als ze thuis aankwamen. Nu ze thuiswerken, kopen al die mensen ook in de rand.”

Lees verder onder de foto.

21a8a4ba-tollet5.jpg

Tollet via Facebook 

Juwelen op de metro

Tollet verwijt het stadsbestuur ook een gebrek aan actie om de problemen in het centrum op te lossen. “De burgemeester (Philippe Close (PS), red.) lijkt gewoon totaal geen zin te hebben om de handelszaken te behouden”, klinkt het.

En dan zijn er nog de gewestelijke mobiliteitsplannen. “Good Move... Dat is een schandaal. Elke Van den Brandt (minister van Mobiliteit, red.) wil Brussel kapotmaken. Laatst deed ik er bijna twee uur over om van het Woluwe Shopping Center naar de winkel in de Kleerkopersstraat te komen.”

Dat geeft ook voor de klanten een probleem aldus de juwelier. “Je denkt toch niet dat mensen die een juweel van meerdere duizenden euro’s komen kopen dat met de metro doen?”

Zelfs van de toeristen komen er de laatste jaren niet veel meer, zucht de juwelier. “We hadden een groot cliënteel van Chinese toeristen, maar dat is bijna volledig gedaan. Vroeger volgden ze hun gidsen met zo’n klein vlaggetje en dan passeerden ze hier telkens massaal. Met tien of twintig man kwamen ze dan binnen en ze kochten ook. Volgens mij kunnen de Chinezen inmiddels beter Engels waardoor ze geen gidsen meer nodig hebben. Nu wandelen ze overal maar wat.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni