Kinderen ontdekken STEM met Frank Deboosere: ‘Later wil ik ingenieur worden’

NLS
© BRUZZ
18/05/2024

Zaterdag lanceerde Flanders Technology International een nieuwe campagne. Die heeft als doel om via een fondsenwerving meer kinderen en jongeren de kans te geven de wereld van wetenschap en technologie te ontdekken. De aftrap werd gegeven tijdens de weekendschool van TADA in Schaarbeek.

De campagne gaat uit van Flanders Technology International, de vzw achter Technopolis. “We merken dat we kinderen en jongeren uit kansarme omgevingen maar moeilijk bereiken”, zegt Frank Beckx, voorzitter van de Raad van Bestuur. “Nochtans is STEM (Science, Technology, Mathematics en Engineering) zoveel meer dan louter professoren in witte jassen. Het is een breed begrip, waar mensen uit verschillende lagen van de bevolking hun plaats hebben.”

Dat beaamt Pieter De Witte, CEO van TADA vzw. Volgens hem draait het niet zozeer om drempels, maar eerder om de voorbeelden die kinderen en jongeren zien in hun omgeving. “We weten dat ze enorm veel talenten in zich dragen. Alleen missen ze soms wat aanmoediging. Projecten zoals dit kunnen daarbij helpen, en een eerste aanzet geven om de interesse voor STEM aan te wakkeren.”

De fondsenwerving van de campagne verloopt via het fonds ‘Vrienden van Flanders Technology International’, waarvan weerman Frank Deboosere en onderneemster Françoise Chombar (Melexis) de oprichters zijn. Met de opbrengst wordt onder andere materiaal gekocht dat gebruikt kan worden voor STEM-workshops gericht op kansarme jongeren en kinderen, zowel in Vlaanderen als in Brussel.

2024-05-18-Nieuwe Campagne STEM kinderen en jongeren 1

DVLKO

| Met behulp van een mistmachine leerden de kinderen hoe lucht zichtbaar kon gemaakt worden.

Experimenten

De aftrap van de campagne werd gegeven tijdens de weekendschool van TADA vzw in de Paviljoenschool in Schaarbeek. De aanwezige kinderen konden er meerdere wetenschappelijke experimenten bijwonen. Zo leerden ze hoe je lucht zichtbaar kan maken met behulp van een mistmachine, en hoe water ervoor kan zorgen dat een met ethanol doordrenkt, brandend doekje toch niet volledig in vlammen opgaat.

De workshop kon op veel enthousiasme en fascinatie rekenen van de aanwezige kinderen. “Daarnet stak een van de wetenschappers een hoopje bubbels in brand op mijn hand”, vertelt Binta. “Maar omdat we net ervoor onze handen in een emmer water hadden gestopt, deed het geen pijn. Heel speciaal om te zien.”

Dat vonden ook Emirhan en Victor. “We hebben al veel bijgeleerd vandaag”, zeggen ze in koor. “Zeker de experimenten met vuur waren heel interessant, we wisten niet dat zoiets mogelijk was.”

Ingenieur

Of ze later zelf aan de slag zullen gaan met wetenschap en technologie, daar zijn ze nog niet geheel uit. “Het lijkt me heel moeilijk”, zegt Emirhan. “Maar ik vond het alvast heel leuk om er vandaag bij te zijn.”

Binta en Amina zijn dan weer wel heel overtuigd. “Ik wil graag ingenieur worden”, vertelt Amina. “Thuis speel ik graag met Lego, ik zou het heel fijn vinden om later ook dingen te bouwen. Alleen niet in de ruimte, daar ben ik wat bang voor.” En ook Binta ziet zichzelf als toekomstig ingenieur. “Net zoals mijn zus”, glundert ze.

Na de experimenten mochten de kinderen zelf aan de slag gaan. Met behulp van een Ipad en Legoblokjes, leerden ze het signaal te herstellen van een gestrande Marsrobot. Een tafereel dat met veel belangstelling gevolgd werd door Frank Deboosere. “Heel fijn dat ik mijn passie voor wetenschap kan delen met hen, ik voel me zelf opnieuw tien jaar oud”, glimlacht hij. “We hopen dan ook zoveel mogelijke gelijkaardige workshops te kunnen organiseren.”

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni