Belga

| Ukkel, dinsdagavond tijdens de eerste manifestatie tegen de praktijken van Israël in Gaza.

Klacht ingediend tegen burgemeester Ukkel voor 'gebruik buitenproportioneel geweld'

© Belga
30/05/2024
Updated: 30/05/2024 13.48u

Er wordt een gezamenlijke klacht ingediend tegen de gemeente Ukkel, de politiezone Marlow en burgemeester Boris Dilliès (MR). De klacht komt er wegens “het gebruik van buitenproportioneel geweld” tijdens de betoging van dinsdagavond voor de ambassade van Israël. Dat meldt het advocatenkantoor Progress Lawyers Network (PLN) donderdag. Dilliès zegt dat de inzet van die middelen gerechtvaardigd was.

“De klacht wordt momenteel neergelegd door vijf personen, allemaal zijn ze gewond geraakt door de methoden die zijn gebruikt door de politie”, zo legt advocaat Selma Benkhelifa uit, lid van PLN. Bij die vijf is de VUB-studente die gewond raakte niet meegerekend.

De burgemeester van Ukkel rechtvaardigt de inzet van geweld door erop te wijzen dat het om een ‘illegale’ betoging ging zonder voorafgaande toestemming. Volgens hem werd aan de manifestanten gevraagd om de plaats te verlaten, waar de betogers geen gehoor aan gaven. “Daarom heb ik de politie toestemming gegeven om de demonstranten uiteen te drijven”, zo voert de burgemeester aan.

Hij verwijst daarbij naar artikels 41 en 42 van het algemeen politiereglement: "Het is verboden om op de openbare ruimte activiteiten te verrichten die de openbare veiligheid in het gedrang brengen" en "Voor elke betoging is een toelating vereist."

Waterkanon en traangas

Dinsdag en woensdag omstreeks 18.00 uur kwamen honderden manifestanten samen voor de ambassade van Israël die op Ukkels grondgebied ligt. Dat deden ze om de situatie in Gaza aan te klagen. Na minder dan een uur van wat volgens de organisatoren een ‘vreedzame’ samenkomst was, zette de politie het waterkanon en traangas in om de menigte uiteen te drijven.

Eén betoger raakte gewond in het gezicht nadat die een slag met de wapenstok kreeg van een politieagent. Een studente van de VUB moest een oogoperatie ondergaan nadat ze in het gezicht werd geraakt door het waterkanon.

'Buitenproportioneel'

“Dat een betoging niet voorafgaand goedgekeurd zou zijn, geeft op zich niet het recht om toevlucht te nemen tot de specifieke middelen die dinsdag zijn ingezet door de politie – namelijk traangas en het waterkanon”, zo voert Benkhelifa van PLN aan. Daarom spreekt ze van ‘buitenproportioneel’ gebruik van geweld. PLN verwijst naar een uitspraak van het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg.

De burgemeester houdt vol dat het inzetten van het waterkanon legaal en legitiem was. Dit desondanks het gegeven dat woensdagavond Amnesty International de door Dilliès ingezette middelen, waaronder een waterkanon en traangasgranaten, hekelde en onwettelijk achtte. De ngo vraagt om een onderzoek naar de politie-interventie. Ook Liga van de Mensenrechten veroordeelde de actie.

Vijf getuigenissen

Advocatenkantoor Progress Lawyers Network heeft tot nu vijf getuigenissen verzameld van manifestanten die gewond raakten tijdens het politieoptreden, waarbij traangas, waterkanonnen en wapenstokken werden gebruikt. Mogelijks volgen er nog aanklachten van zowel dinsdag als woensdag.

Belga heeft ter plaatse tijdens een spontane protestmars en daaropvolgend kat-en-muisspel van verschillende manifestanten gehoord dat er ook woensdag verschillende gewonden vielen tijdens een spontane protestmars en daaropvolgend kat-en-muisspel tussen manifestanten en ordediensten.

Aan het Luxemburgplein werd een ziekenwagen opgeroepen voor een gewonde persoon. Een manifestante zei dat ze samen met enkele medebetogers door de politie met pepperspray werden weggejaagd van de gewonde persoon die ze er wilden helpen.

"Het gebruik van geweld was in overeenstemming met de wet", stelt de burgemeester, waarbij hij verwijst naar artikel 41 en 42 van het Algemeen Politiereglement. Hoewel hij medelijden heeft met de gewonde demonstranten, voegde de burgemeester eraan toe dat "wanneer je deelneemt aan een illegale demonstratie, je dit soort risico's neemt".

"Naast de vreedzame studenten bestond deze demonstratie ook uit extreemlinkse activisten die alleen maar waren gekomen om de confrontatie met de politie aan te gaan", zegt Dilliès. De burgemeester geeft nog mee dat ook donderdag "op z'n minst dezelfde politionele middelen worden ingezet."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel , Samenleving , Politiek , Boris Dilliès , politiezone Marlow , Ambassade Israël , conflict Israël-Palestina , manifestatie pro-palestijnse betogers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni