De Koning Boudewijnstichting en het fonds Dr. Daniël De Coninck schenken 2,1 miljoen euro aan 28 projecten die zich focussen op dakloosheid en kwetsbaarheid. In Brussel gaat het om tien organisaties of initiatieven waaronder Doucheflux, Samusocial en Straatverplegers.

©
Kevin Van den Panhuyzen
Koning Boudewijnstichting schenkt 2,1 miljoen euro aan projecten rond dakloosheid
De projecten spelen in op het feit dat dakloosheid en slechte huisvesting vaak samen gaan met (geestelijke) gezondheidsproblemen. Zo wil de stichting meer samenwerking tussen de actoren actief in de huisvesting en de geestelijke gezondheidszorg.
"De tellingen van dak- en thuisloosheid onthullen een zorgwekkende realiteit: meer dan 30 procent van de getelde personen in Vlaanderen en Wallonië heeft vermoedelijk geestelijke gezondheidsproblemen en bijna 29 procent kampt met een of meerdere verslavingen", klinkt het. "De cijfers zijn nog verontrustender bij mensen die op straat leven: bij meer dan 60 procent worden mentale problemen en/of verslavingen vastgesteld."
'Housing first'
De stichting merkt een alarmerende stijging van het druggebruik op, waarbij ook het geweld tussen gebruikers en tegenover hulpverlening toeneemt. Het belang van mensen in de eerste plaats huisvesting aan te bieden is daarbij zeer groot.
"Het principe van 'Housing First' heeft zijn doeltreffendheid bewezen", aldus de stichting. De geselecteerde projecten focussen op het voorkomen van woningverlies, versnelde zorg voor gebruikers, zonder discriminatie en laagdrempelig, en het aanbieden van alternatieve oplossingen voor woningnood.
Het gaat om projecten in zowel het Vlaams, Waals als Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Enkele voorbeelden van projecten in Vlaanderen zijn de 'WoonBox' in Gent, waar een tijdelijke woonlocatie wordt gekoppeld aan bredere woonbegeleiding en 'Beschut Wonen Oostende-Westkust', dat hulpverlening biedt in de vorm van psychiatrische straatverpleging. In Brussel biedt 'De Vrienden van het Huizeke' onderdak in individuele studio's aan thuisloze personen die besmet zijn met tuberculose na de besmettelijke fase in het ziekenhuis.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , daklozen , koning boudewijnstichting