Een leerkracht van het Sint-Guido-Instituut in Anderlecht is tot tweemaal toe bedreigd door twee leerlingen, waarvan één op zijn school zit. Hij wil de dertienjarige jongen laten schorsen, maar het schoolbestuur ziet dat anders. 'We willen hem net op het rechte pad krijgen.'
Leerkracht Gino De Cock: 'Hoe moet ik nu nog autoriteit uitstralen als die leerling nog op school loopt?'
Leerkracht Sint-Guido-Instituut meermaals bedreigd door leerlingen
Leerkracht Gino De Cock is aangeslagen wanneer BRUZZ de man spreekt. "Op het moment zelf besef je niet echt wat er gebeurt," zegt hij. "Pas later dringt het tot je door."
De feiten deden zich dinsdag voor. "Ik kwam van het Weststation en was nog maar vijftig meter van de school verwijderd, tot ik hem zag staan." Hem, dat is een 13-jarige leerling van het Sint-Guido-Instituut, in de Verheydenstraat, Anderlecht, waar De Cock lesgeeft aan het derde en vierde middelbaar bouw.
De Cock zelf woont in Geraardsbergen, en pendelt elke dag naar Brussel. "'Goedemorgen', zei ik en ik liep door." Een seconde later hoorde hij een klap. Glas brak op de stoep. "Ik draaide me om. In eerste instantie zag ik niets, tot ze begonnen te roepen. Ik zag nu dat ze met z’n tweeën waren."
"Monsieur De Cock, ce n'était pas moi," zou de 13-jarige leerling geroepen hebben. De andere jongen was toen al weggerend. De scherven op de grond lieten volgens De Cock geen twijfel: het was de bedoeling de bokaal naar hem te gooien. De Cock deed aangifte bij de politie van Geraardsbergen.
'Couteau dans le dos'
Volgens de leerkracht begon alles met een klein incident op school. "Tijdens de eerste pauze mogen leerlingen niet door de gang lopen. Deze leerling deed het toch. Ik stuurde hem weg. Drie uur later bedreigde hij me."
Die eerste bedreiging gebeurde bijna twee maanden eerder, op 24 januari. Diezelfde leerling benaderde hem toen buiten de schoolmuren met de boodschap: "Si tu viens dans mon quartier, je te mets un couteau dans le dos."
Die boodschap was ernstig genoeg om een eerste keer aangifte te doen bij de politie. De leerling werd toen door de school voor vijf dagen geschorst en een tuchtprocedure werd opgestart.
"Die leerling loopt nog gewoon rond op school. Hij is zelfs niet geschorst. Onbegrijpelijk"
School wijst naar andere leerling
Omdat het niet de 13-jarige leerling van Sint-Guido-Instituut was die dinsdag de bokaal gooide, maar een leerling van de Cardijnschool – een nabijgelegen instelling voor buitengewoon secundair onderwijs – kreeg de eerste jongen geen nieuwe straf.
De Cock vindt dat vanuit zijn standpunt onbegrijpelijk. "Die andere jongen riep mijn naam, hoewel ik hem niet ken. De twee werkten duidelijk samen."
De Cock heeft zich ziek gemeld tot 4 april en ziet het niet zitten om terug te gaan werken zolang die leerling er nog is. Daarom wil hij zijn verhaal kwijt in de media, om de kat de bel aan te binden. "Ik vond die vijf dagen schorsing na de eerste bedreiging al een lachertje. Nu gebeurt er opnieuw te weinig. Die leerling loopt nog gewoon rond op school. Hij is zelfs niet geschorst. Dat is onbegrijpelijk."
Schelden en beledigingen zijn volgens hem geen uitzondering op de school. Maar nu gaat het volgens De Cock verder. "Fysieke bedreigingen zijn iets anders. Ik ben nooit ziek geweest. Maar nu is iets gebroken."
Beslissing van de tuchtklassenraad
Na het eerste incident in januari is de tuchtklassenraad samengekomen voor overleg. Dat laat Bruno De Lille weten, de directeur van overkoepelende scholengroep vzw Sint-Goedele Brussel weten.
“Nadat de leerling en zijn ouders gehoord werden, heeft de raad advies gegeven: de leerling krijgt een tweede kans, maar onder voorwaarden," zegt De Lille. "Er is extra begeleiding voorzien en hij moet geregeld op gesprek komen. Bij een misstap wordt onmiddellijk ingegrepen."
Er is bovendien overleg geweest met de vertrouwenspersoon van de school en die stelde herstelgesprekken voor, maar leerkracht De Cock wenst daar niet op in te gaan. Dat stond volgens hem niet in verhouding met de ernst van de bedreiging.
De Lille licht toe hoe de school heeft gereageerd op het tweede incident: "Een leerling uit het buitengewoon onderwijs van een andere school heeft iets naar de leerkracht gegooid en hem uitgescholden. De eerste leerling stond in de buurt, maar heeft zelf niet gescholden en niets gegooid. Hij zegt ook dat hij de andere leerling niet heeft opgestookt," zegt De Lille.
"Er zijn opnieuw gesprekken geweest met de leerling. Ons schoolteam heeft redenen genoeg om aan te nemen dat hij de waarheid spreekt. De leerling uit het buitengewoon onderwijs heeft bovendien toegegeven dat hij het gedaan heeft. Hij was degene die weg is gerend, de eerste leerling is blijven staan."
"De tuchtklassenraad neemt zulke beslissingen niet lichtzinnig. Als ze dachten dat er een reëel gevaar was voor henzelf, zou de beslissing anders zijn geweest."
De directeur van de scholengroep benadrukt dat de tuchtklassenraad bestaat uit leerkrachten die zelf lesgeven op de school. “Zij nemen zulke beslissingen niet lichtzinnig. Als ze dachten dat er een reëel gevaar was voor henzelf, zou de beslissing anders zijn geweest.”
Volgens de directeur moet de context van de school ook in rekening worden gebracht. De Lille: "Het Sint-Guido-Instituut in de Verheydenstraat biedt beroepsonderwijs aan. Het gaat er soms wat feller aan toe, maar dat betekent niet dat we het zomaar moeten aanvaarden."
"Onze school is gewend dat er af en toe conflicten zijn tussen leerlingen. Wat we proberen – dat is de taak van de school – is leerlingen socialiseren. Bij de eerste misstap iemand buiten zetten, zou tot grotere problemen leiden. We willen hen net op het rechte pad krijgen. Dat is ook wat we probeerden te doen met deze leerling."
Overleg met de vakbond
"We merken dat dit fenomeen steeds vaker voorkomt,” reageert Jens Luypaert van VSOA Onderwijs, die contact heeft gehad met leerkracht De Cock. “De grens van wat als onredelijk wordt beschouwd, wordt steeds verder opgeschoven. Daarom pleit ik voor nultolerantie ten opzichte van geweld."
De vakbond zit maandag samen met de schooldirectie om overleg te plegen over verdere stappen. Zal de school de leerling van school sturen? Daar lijkt het niet op. “Dertienjarige pubers kunnen ontploffen,” zegt De Lille. “We moeten hen leren hoe daarmee om te gaan, want we willen dat ze goede burgers worden. De school moet een signaal geven: dit kan niet. En dat hebben we ook gedaan.”
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Sint-Guido , geweld tegen leerkrachten