1877 GESPREK Maingain Olivier 3

| Olivier Maingain.

Maingain naar rechtbank als Fedasil opvang weigert aan dakloze moeders zonder papieren

Jasmijn Post
© BRUZZ
16/05/2024
Updated: 17/05/2024 06.43u

De groep van dertig moeders met tien kinderen, die uit een kraakpand werd gezet en verhuisde naar een centrum van Fedasil in Sint-Lambrechts-Woluwe, is niet tevreden. Ze hebben geen douches, geen kookmogelijkheden en ze worden gecontroleerd als ze het pand binnen- en buiten gaan. "Vernederend en mensonterend", concludeert het Comité des Femmes sans Papiers. Burgemeester Olivier Maingain (Défi) reageert en legt de bal in het kamp van Fedasil.

Het comité, dat de dertig moeders zonder papieren en een tiental kinderen vertegenwoordigt, bekritiseert de levensomstandigheden in de leegstaande verdieping van het Ariane-gebouw, het asielcentrum van Fedasil dat door Maingain werd opgevorderd.

De vrouwen hebben minimale voorzieningen, betreuren ze. Zo hebben ze geen toegang tot douches en moeten ze zich tot het OCMW wenden, een kilometer verderop. "Deze situatie is vernederend en mensonterend," concludeerde het Comité des Femmes sans Papiers. "Het weerspiegelt de paternalistische en racistische benadering van Maingain, en bij uitbreiding de hele politiek."

Maingain noemt die uitspraken 'belachelijk', omdat hij alles heeft gedaan om de waardigheid van de vrouwen te waarborgen. In een uitgebreid persbericht reageert de burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe op de aantijgingen. Hij legt uit dat de slechte omstandigheden in het Ariane-gebouw niet aan hem moeten worden toegeschreven, maar aan Fedasil.

Zoektocht naar onderdak

De burgemeester vertelt aan BRUZZ over zijn zoektocht naar een alternatief voor het kraakpand Hotel Monty. Zijn oog viel op het centrum Ariane, dat wordt uitgebaat door Fedasil en het Rode Kruis en volgens de brandweer maximaal 1.250 mensen mag huisvesten. Op dit moment zijn lang niet alle verdiepingen in gebruik.

"Eerder legde Fedasil mij uit dat dat kwam door werken: er zouden extra douches worden gebouwd. Toen ik begin april nog eens terugkeerde naar het gebouw zag ik dat er niets beweegt op dat front," zegt Maingain. "Ik trof ook nergens een planning van de werken aan."

Daardoor ging de burgemeester over tot het opvorderen van deze ruimte om de groep vrouwen onderdak te bieden. "Ik heb alles geprobeerd, maar geen ander gebouw gevonden," verklaart de burgemeester. Ook een gezinscentrum van Samusocial biedt volgens de burgemeester voorlopig geen oplossing wegens plaatsgebrek. "Ik heb het Gewest gecontacteerd en naar een oplossing gevraagd. Minister Maron liet me weten dat hij misschien iets wist in Vorst, maar er is voorlopig geen echt alternatief," zegt Maingain.

Fedasil verleent geen medewerking

Het federale agentschap Fedasil biedt opvang en begeleiding voor mensen die een asielaanvraag hebben ingediend. Om die reden kan het de vrouwen, die geen lopende asielaanvraaag hebben, niet zomaar opvangen. Zo verklaart Maingain dat de verhuizing alleen via een opvordering is gelukt en onder begeleiding van de politie.

Het centrum heeft enkele strikte leefregels opgesteld voor de nieuwe bewoners, zo meldt de burgemeester in zijn persbericht. De kantine van het centrum noch de douches kunnen worden gebruikt door de groep vrouwen. Ze hebben geen verdere toegang tot de gemeenschappelijke ruimtes, behalve als ze toestemming krijgen van de bewaker. Ze mogen niet koken en de lichten gaan na een bepaalde tijd automatisch uit.

Maingain reageert teleurgesteld over het gebrek aan samenwerking met het centrum van de federale overheid. "De gemeente heeft de bewoners van het centrum Ariane vaak genoeg bijgestaan," betreurt Maingain. Zo heeft de gemeente de rusthuizen van de gemeente opengesteld vanwege het gebrek aan douches in het gebouw. "Het is spijtig dat het centrum - nu wij het nodig hebben - er niet voor ons is."

Omdat de groep vrouwen niet mag koken in het centrum hebben OCMW-medewerkers van de gemeente de kamers voorbereid en maaltijden verzorgd. Als Fedasil de vrouwen op straat zou zetten, gaat Maingain verhaal halen bij de vrederechter. "De rechter mag ook in het gebouw komen kijken, dan ziet hij ook dat verschillende etages leegstaan," zegt hij.

Hotel Monty

Ter herinnering: de vrouwen verbleven tot voor kort in het voormalige hotel Monty in Sint-Lambrechts-Woluwe. Volgens het Comité des Femmes sans Papiers, dat de bezetting van het hotel organiseerde, werden de bewoners eind januari op de hoogte gebracht van een uitzetting. Een eerdere uitzetting was al eens vermeden, een nieuwe poging lukte wel deze week.

De termijn voor de opvordering van het centrum Ariane ging van start op 29 april en loopt tot 13 september.

Terugkeer

Staatssecretaris van Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) benadrukt aan Belga dat Fedasil niet verantwoordelijk is voor de opvang van mensen in onwettig verblijf. "De Dienst Vreemdelingenzaken staat klaar voor identificatie én aangepaste opvang, met oog op terugkeer maar de gemeente weigert daaraan mee te werken", zegt haar kabinet. "Dit soort verkeerde signalen maakt het probleem van onwettig verblijf in ons land (in de eerste plaats in Brussel) alleen maar groter."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Samenleving , Olivier Maingain , fedasil , Transitcentrum Ariane , Sint-Lambrechts-Woluwe

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni