DVLKO

| Het OCMW van Molenbeek

Medewerkster OCMW Molenbeek aangevallen met azijn

Emmanuel Vanbrussel
09/03/2025
Updated: 09/03/2025 15.10u

Een misnoegde leefloonaanvrager gooide vorige woensdag op straat een vloeistof in het gezicht van een sociaal assistente van het OCMW in Molenbeek. Het gaat om het derde agressiegeval in korte tijd.

De maatschappelijk werkster werd op straat achtervolgd door de man, voor wie ze eerder op de dag een leefloon aanvroeg op het OCMW van Molenbeek. Nadat hij haar verwensingen toeriep, gooide hij haar een vloeistof in het gezicht. Na analyse bleek het om azijn te gaan, meldt de RTBF, die over het incident gealerteerd werd door haar broer en bevestiging kreeg bij OCMW-voorzitter Ahmed El Khannouss.

De sociaal assistente is in shock en heeft nachtmerries van het voorval. Ze is twee weken werkonbekwaam. Tegen de agressor is klacht neergelegd, maar hij is niet gevat. Het OCMW beschikt slechts over een "referentie-adres", waar hij niet te vinden was.

Verontrustende trend

Volgens El Khannouss gaat het al om het vierde geval van agressie tegen OCMW-personeel op twee weken tijd. Eerder kregen andere mederwerkers met verbale agressie te maken en was er een incident met een ongewenste bezoeker in een opvangcentrum, waarbij er eveneens bedreigingen geuit werden naar de aanwezige sociaal assistenten.

"De spanningen gaan duidelijk crescendo. Dat leidt vooral voor onze medewerkers in de eerste lijn, die al overbelast zijn, tot moeilijke momenten. Elke vorm van agressie - verbaal of fysiek - is compleet onaanvaardbaar, zeker gezien het om medewerkers gaat die mensen uit de precariteit willen helpen. Die boodschap zullen we als gemeente met nog meer vastberadenheid verkondigen", zegt hij aan BRUZZ.

Komende woensdag is er spoedoverleg bij het OCMW over de veiligheid van het personeel.

Sombere toekomst

De komende maanden en jaren dreigt de druk op de dienst nog te verergeren door de inperking van de werkloosheidsuitkeringen waar de federale regering op broedt. Volgens schattingen van de gemeente gaan daardoor 2.800 Molenbekenaren hun uitkering verliezen: ongeveer 900 zouden recht hebben op een leefloon en de overige 1.900 dreigen helemaal zonder inkomen te vallen.

El Khannouss waarschuwt voor een dubbel effect. Het OCMW zal overstelpt worden met aanvragen, wat de werklast nog zal verhogen. Daarnaast dreigt de structurele armoede in Molenbeek, de op een na armste gemeente van heel België, nog flink te verergeren.

"Ik ben erg ongerust over de toekomst. Ik hoop dat ze op federaal niveau goed beseffen hoe pijnlijk de gevolgen van hun maatregelen zullen zijn. Ze bedreigen in een arme gemeente als Molenbeek de sociale cohesie."

Wat de situatie nog alarmerender maakt, is het wegvallen van financiering afkomstig van het gewestelijke niveau. Het OCMW van Molenbeek verloor recentelijk nog 21 personeelsleden door het uitblijven van gewestelijke subsidies.

"Nog een voorbeeld: de 700.000 euro jaarlijkse steun om Oekraïense vluchtelingen op te vangen, is weggevallen. Die 700.000 euro moeten we nu uit de gemeentelijke begroting halen", zegt de OCMW-voorzitter.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni