Veel Brusselse middelbare scholieren in het Franstalig onderwijs zitten tijdens de laatste schoolweek alleen thuis. Tot onvrede van sommige ouders: “Het nieuwe vakantiesysteem is doorgevoerd, maar de inhoud van de lesstof is daar nog niet op aangepast,” klinkt het.
Middelbare scholieren uit Franstalig onderwijs zitten alleen thuis tijdens 'jours blancs'
“Op 21 juni hadden mijn kinderen hun laatste examen, vanaf 26 juni zitten ze thuis. Dinsdag hebben ze hun getuigschrift opgehaald, maar sindsdien zitten ze opnieuw thuis, want er is officieel nog les tot 5 juli.”
Aan het woord is Rochdi, vader met drie kinderen in het katholiek onderwijs. Hij is niet de enige Brusselse ouder die zich zorgen maakt over tieners die alleen thuis zitten. Ook Hind, moeder van drie kinderen in Brussel, laat weten dat haar tienerdochter niet op school zit de laatste week van het jaar.
“Sinds het nieuwe vakantiesysteem is ingevoerd, zijn er meer vrije dagen aan het einde van het jaar. Wat is het doel? Ik begrijp het pedagogisch nut niet,” zegt Rochdi. “Het is alsof het oude schoolsysteem nog doorwerkt, zelfs nu de nieuwe vakantieregeling is ingevoerd.”
'Witte dagen'
Ter herinnering: sinds de hervorming in het Franstalige onderwijs duurt de zomervakantie nu twee weken minder lang. De voorjaars- en najaarsvakantie zijn verlengd tot twee weken in plaats van één week.
De examens in het Franstalig onderwijs vonden plaats van 21 tot 28 juni. Vanaf 26 juni is er geen les meer en mogen leerlingen van verschillende scholen thuisblijven. Tot 5 juli zijn ze nog wél leerplichtig en mogen ze niet op vakantie.
Het gaat om delibratiedagen, zogenaamde ‘jours blancs': schooldagen waarop de lessen zijn opgeschort. Deze dagen worden door de scholen gebruikt voor de organisatie van examensessies, correcties, deliberaties en ontmoetingen met ouders.
'Komt niet door hervorming vakantieregeling'
Volgens Rochdi hebben zijn kinderen nu meer van dit soort dagen dan vroeger, binnen het oude vakantiesysteem. Dit klopt niet, volgens het kabinet van minister van Onderwijs binnen de Franse Gemeenschap, Caroline Désir (PS). Haar woordvoerder, Jean-François Mahieu, ontkent dat er nu méér vrije dagen zijn dan binnen het oude systeem. "Elke school heeft een bepaald aantal 'blanco dagen'," legt Mahieu uit. "Daar heeft de hervorming van het vakantiesysteem niets aan veranderd."
Het maximum aantal blanco dagen is overigens vastgelegd in de Onderwijswet van de Franse Gemeenschap. Het gaat om drie dagen in het basisonderwijs, 18 dagen van het 1e tot het 3e jaar secundair, en 27 dagen van het 4e tot het 6e jaar secundair. Elke school kan zelf kiezen hoe deze dagen worden ingevuld.
Sommige scholen organiseren in de laatste dagen van het jaar educatieve of pedagogische projecten, zoals een EHBO-cursus of sensibilisering rond pesten, aangeboden door verenigingen, legt woordvoerder Géraldine Kamps van Wallonië-Brussel Onderwijs (WBE) uit aan Le Soir. Maar regelmatig blijven leerlingen ook gewoon thuis. Mahieu benadrukt dat dat niet nieuw is: leerlingen bleven altijd al vaker thuis tijdens de laatste dagen van het jaar.
Een derde minder 'blanco dagen'
Toch is het kabinet van Désir wel bezig met een aanpassing. "Men kan vinden dat het aantal 'jours blancs' te hoog is," erkent Mahieu. "Deze dagen betekenen minder leertijd en de aanwezigheid van leerlingen op school. Dit is ook onze interpretatie."
Daarom voorziet de onderwijshervorming een vermindering van het aantal blanco dagen in het basisonderwijs en een geleidelijke vermindering van in het secundair onderwijs. Vanaf 2026 of 2027 zal het maximale aantal 'jours blancs' met een derde worden verminderd.
Lees meer over: Samenleving , Franstalig onderwijs , jours blancs , blanco dagen , Caroline Désir
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.