De gemeente Anderlecht verplicht handelaars in Kuregem om ten laatste om 01.00 uur 's nachts te sluiten. Die maatregel, die al bestond maar nu nog eens wordt verlengd, moet overlast tegengaan van handelszaken zoals kappers, cafés of krantenwinkels.
Ook volgend jaar moeten handelszaken in Kuregem verplicht om 1 uur 's nachts sluiten
In Kuregem werden rond handelszaken veel problemen vastgesteld, zoals geluidsoverlast, vechtpartijen en andere incidenten. Vooral tussen 23.00 uur en diep in de nacht escaleren de problemen. De verplichte sluitingstijd helpt de politie om overlast te bestrijden en de levenskwaliteit in de buurt te verbeteren.
"Sinds de invoering zien we een aanzienlijke verbetering van de levenskwaliteit van buurtbewoners en een daling van het aantal klachten over lawaai en buurtoverlast in een gebied dat zwaar getroffen is door de gevolgen van straatdeals," klinkt het.
Het politiebesluit, dat onze redactie kon inzien, betreft de handelszaken in een perimeter begrensd door onder meer de Bergensesteenweg, de Zelfbesturingsstraat en de Fiennesstraat, de Zuidlaan en het Raadsplein.
Het sluitingsgebod, dat op 16 december werd goedgekeurd door de gemeenteraad, wordt verlengd tot 27 mei, zegt Melissa Morales, woordvoerster van de gemeente Anderlecht.
Meerdere keren verlengd
Burgemeester Fabrice Cumps (PS) wijst erop dat federale wetgeving kapperszaken en krantenwinkels in principe toelaat om 24/7 open te blijven. Hoewel de wetgeving voor krantenwinkels recent is aangepast, geldt dit niet voor kapperszaken. "Dankzij dit besluit kunnen we deze handelszaken toch verplicht sluiten," legt Cumps uit. "De maatregel is al meerdere keren verlengd, op verzoek van het wijkcomité, vanwege de overlast," zegt Cumps ook.
Het verplichte sluitingsuur in Kuregem werd voor het eerst ingevoerd in juni 2023 tot januari dit jaar. In april 2024 werd opnieuw een verplicht sluitingsuur ingevoerd, na een onderbreking van een paar maanden. Indien nodig kan de maatregel ook na 27 mei 2025 opnieuw worden verlengd.
De politiezone Brussel Zuid ziet toe op de naleving van het sluitingsgebod. Overtreders riskeren een administratieve boete tot maximaal 350 euro.
Verplichte sluitingsuren zijn niet uniek voor Anderlecht. Ook andere gemeenten werken daar soms mee om overlast te vermijden, denk aan Sint-Gillis of Schaarbeek.
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , Kuregem