Kurt Deswert via Facebook - Open VLD

Oppositie Sint-Lambrechts-Woluwe hekelt almaar duurdere ‘miserietaks’

© BRUZZ
17/12/2024

In Brussel kost ook sterven geld: bij een overlijden moeten namelijk in de meeste gemeenten administratieve kosten – de zogenaamde ‘miserietaks’ - worden betaald. In Sint-Lambrechts-Woluwe stijgt die taks het komende jaar fors, wat niet naar de zin is van de oppositie: “Niet meer van deze tijd.”

Strikt genomen is de miserietaks geen echte taks, maar een administratiekost. De begrafenisondernemer betaalt die bij de aangifte van het overlijden, en vordert dit terug van de nabestaanden.

In Vlaamse gemeenten wordt dit al jaren niet meer gedaan, maar veel Brusselse gemeenten doen het wel nog. Sterker nog: de administratiekosten gaan fors de hoogte in.

In Sint-Lambrechts-Woluwe klimt de miserietaks voor inwoners volgend jaar van 91 naar 101 euro. Voor niet-inwoners is de stijging nog forser: van 231 tot 260 euro.

“Sint Lambrechts Woluwe verdient op die manier aan overlijdens op zijn grondgebied”, hekelt gemeenteraadslid Kurt Deswert (Open VLD) de praktijk. “Iedereen die op het grondgebied van de gemeente overlijdt, moet immers die taks betalen. Gezien de aanwezigheid van het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc gaat het over behoorlijk wat volk.”

'Onnodige kosten'

Volgens Deswert is de miserietaks "niet meer van deze tijd" en is het hoog tijd dat de gemeente hem afschaft. “In de moeilijkste momenten van het leven moet je mensen niet op extra onnodige kosten jagen”, klinkt het.

“Vooral omdat er nauwelijks werk aan is voor de gemeenten. Vroeger moest er nog een bode ter plekke de kist gaan verzegelen, maar vandaag is het grotendeels een automatisch proces. Geneesheren stellen het overlijden vast en de rest van de procedure gebeurt dan grotendeels digitaal.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni