In de uren voorafgaand aan de veelbesproken avondklok, ging het sociale leven in Kuregem zijn gewone gangetje. Al werd er wel her en der vuurwerk afgestoken om de ordediensten uit te dagen.
Plaagstootjes in Kuregem in aanloop naar avondklok voor jongeren
"Voetzoekers en vuurwerk verboden. 500 euro boete", zo staat op affiches op de Bergensesteenweg te lezen. Maar dat belet niet dat een groepje jongeren in het verlaten Dauwpark, gelegen tussen de Bergensesteenweg en het voor drugsoverlast beruchte Lemmensplein, al in de vroege namiddag voetzoekers afsteken. De knallen zijn tot aan metrostation Clemenceau te horen, maar niemand maakt er zich echt druk om.
Ook op de drukke Bergensesteenweg is er een vorm van revolte: een oudere man steekt plots kleurrijk vuurwerk af op het voetpad, vlakbij een verbodsaffiche. De vele passanten reageren verbaasd, de handelaars in de buurt vinden vanuit hun deurgat allemaal amusant. Dat de politie en het gemeentebestuur daarmee wat uitgedaagd wordt, lijkt hen niet te deren.
De sfeer blijft hoe dan ook vrolijk. De politie is niet zichtbaar aanwezig. Van de grimmige agressie van de avond ervoor, is geen sprake. Toen werden politiemensen met vuurwerk bekogeld, nadat enkele personen de kerstboom op het Raadsplein bij het gemeentehuis probeerden in brand te steken.
In het Dauwpark wordt de sfeer zelfs gemoedelijk wanneer een lokaal voetbaltoernooitje van start gaat, met een barbecue aan de ingang en de parkwachters van Leefmilieu Brussel die een oogje in het zeil houden. Het illustreert hoe kille drugshandel en warme wijkwerking vlak naast elkaar kunnen bestaan. Van het groepje jongeren en hun voetzoekers is dan geen enkel spoor meer.
Stilte voor de storm?
De incidenten maken in elk geval wel duidelijk dat er vuurwerk in de wijk circuleert. De grote vrees van de politiediensten is dat vuurwerk massaal tegen hen ingezet zal worden als wapens. De politiezone Zuid nam afgelopen zaterdag nog liefst 5.318 stuks illegaal vuurwerk in beslag bij een controle van een personenwagen in Kuregem.
Om 19 uur gaat de veelbesproken avondklok voor jongeren onder 16 jaar in. Zij mogen alleen naar buiten onder begeleiding van een ouder of voogd.
Gevraagd naar zijn mening over de avondklok, reageert een handelaar met pretoogjes. "We gaan zien wat het geeft, hé", is zijn enige commentaar. Ook andere handelaars op de Bergensesteenweg wachten eerder laconiek oudejaarsnacht af. Er heerst onmiskenbaar een wij-zij-gevoel, waarbij de politie als een externe tegenpartij gezien wordt.
Op wie het precies slaat, is niet meteen duidelijk, maar op een muur van het Dauwpark, vlakbij het Lemmensplein, staat overigens de slogan "wij tegen zij" te lezen.
Waar iedereen het in de wijk over eens is, is dat de incidenten van de voorbije jaren - in brand gestoken auto's, misbruik van vuurwerk en schermutselingen met de politie - onaanvaardbaar zijn. Maar over de avondklok is er minder eensgezindheid, zo is ook uit de reacties op sociale media op te maken.
De voorstanders gaan mee met de argumentatie van burgemeester Fabrice Cumps (PS) dat de drastische maatregel nodig is om een vorm van "stadsguerilla" te voorkomen. De tegenstanders vinden dat Kuregem zo nog meer gestigmatiseerd wordt en dat jongeren met slechte bedoelingen alleen nog meer gemotiveerd zullen zijn om keet te schoppen en de confrontatie met de politie op te zoeken.
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving