De ‘rijkentour’ die de jongerenafdeling van de Franstalige socialistische vakbond FGTB deze zaterdagmiddag in de Ukkelse Prins van Oranjewijk organiseert, is volgens de organisatoren een schot in de roos. Binnenkort staan nog minstens vijf gegidste wandelingen gepland. “We moeten de meest kwetsbaren tonen hoe het systeem werkt.”
'Rijkentour' van FGTB wegens succes verlengd: ‘Het gaat om het systeem, niet om de mensen’
De FGTB-jongeren telden al meer dan 200 inschrijvingen voor hun rijkentour door de Prins van Oranjewijk in Ukkel, een van de duurste Brusselse buurten. De kritiek die het initiatief bij de lancering oogstte, lijkt de organisatoren dus niets in de weg te leggen.
“Mensen middelen bieden om de wereld te begrijpen en ernaar te handelen, maakt ook deel uit van onze missie”, zegt Miguel Schelck van de Brusselse FGTB-jongeren.
“In dat opzicht is deze rijkentour een belangrijke actie. We willen aan kwetsbare mensen tonen waarom we ons moeten verenigen tegen een systeem waarin de superrijken, de 1 procent, alleen maar rijker wordt op de kap van de arbeiders”, klinkt het.
Arnault en Reynders
Wie de superrijken zijn, doet er niet toe, aldus Schelck. “Het gaat om het systeem, niet de mensen die het in stand houden.” Toch geeft hij een aantal namen mee die straks een groepje kijklustigen aan hun deur mag verwachten.
“Het appartement dat Bernard Arnault (de Franse zakenman achter Louis Vuitton en Moët die zich de derde rijkste man ter wereld mag noemen, red.) heeft gekocht, bijvoorbeeld. Maar ook buitenverblijven van Belgische politici zoals Didier Reynders. Daarnaast houden we ook halt aan het voormalige kasteel van de Congolese dictator Mobutu.”
In dat rijtje “emblematische plekken” wil de jongerentak van de socialistische vakbond ook de “linken tussen rijken, de rol van erfenissen en de verdeling van fortuinen” blootleggen.
‘Geen politieke demonstratie’
Dat meer dan 200 geïnteresseerden zich hebben ingeschreven voor de rijkentours, wijst volgens Schelck op het groeiende draagvlak om een mouw te passen aan de belastingen op de grootste vermogens, een onderwerp dat – weliswaar wat in de schaduw van andere issues – een verkiezingsthema lijkt te worden.
“Maar ook mensen uit de wijk nemen deel aan de wandeling”, stelt hij. Er staan binnenkort nog minstens vijf edities op de agenda, waarvan de eerste zaterdagnamiddag plaatsvindt.
Wie niet meestapt, is burgemeester van Ukkel Boris Dilliès (MR). Hij ging op voorhand wel in gesprek met de organisatie, vertelt hij aan BRUZZ.
“De jongeren hadden het evenement oorspronkelijk op touw gezet zonder de gemeente te consulteren. Dat leek ons een slecht idee”, verklaart Dilliès zijn eerder afkeurende reactie toen de rijkentour aangekondigd werd. Er was dan ook even sprake van politiebegeleiding (uiteindelijk volgden enkele agenten de wandeling wel mee vanuit een politiewagen).
“Ik heb de organisatoren kunnen spreken en zij hebben mij verzekerd dat het geen politieke demonstratie is, maar een vreedzaam, gegidst bezoek aan de wijk. Daar heb ik uiteraard geen problemen mee.” Dat bevestigt Schelck. “Nee, we willen geen polemiek creëren.”
Lees meer over: Ukkel , Samenleving , rijkentour , Fgtb , Prins van Oranjewijk
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.