De oude Ketelhoeve of Ferme du Chaudron aan de Pedevijver is na ruim twee jaar gerenoveerd. Ze is nu ingericht als site voor standslandbouw en duurzame voeding met onder meer een restaurant en een winkel. Zaterdag is het openingsfeest.
Stadslandbouwsite De Ketelhoeve in Neerpede opent zaterdag
De Ketelhoeve, in het Frans Ferme du Chaudron, is idyllisch gelegen in een hoek van de Pedevijver. De omringende velden, bosjes en beekjes vormen een van de laatste landelijke zones in het gewest.
De boerderij dateert van het eind van de negentiende eeuw en stond al een hele tijd leeg toen Leefmilieu Brussel het hoeveterrein enkele jaren geleden kocht met de bedoeling om er een project van stadslandbouw en duurzame voeding van te maken.
Het duurde 25 maanden om de boerderij en de aanpalende woning te verbouwen en de hele site - 4.900m2 groot – opnieuw in te richten.
De renovatie werd een voorbeeldproject: zo gebruikten de architecten van 51N4E en de landschapsarchitecten van Plant en Houtgoed veel recuperatiematerialen en materialen van biologische oorsprong zoals hout, kalk, hennep en klein en zorgden ze voor nestkasten en holle voegen zodat vleermuizen, vogels en insecten zich rond het gebouw kunnen nestelen.
Kostprijs van de renovatie: 4.3 miljoen euro, waarvan het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) 2,5 miljoen euro voor zijn rekening nam.
Broodoven en kippenhok
Het resultaat is een ‘gedeelde’ hoeve met groentevelden en een boomgaard eromheen waar boeren landbouwwerktuigen, lokalen en ook materiaal voor de sterilisatie, fermentatie of andere verwerking van groenten en fruit kunnen delen.
Voorts is er een restaurant, een winkel, een broodoven en een kippenhok en zijn er ruimtes en ook een agora in openlucht voor workshops of marktjes.
Afspraak is dat vijf verenigingen, die samen een coöperatieve vormen, de boerderijsite de komende tien jaar zullen beheren, zegt coördinator Clara Dinéty. Zo staat de vzw Champs du Chaudron in voor de teelt van groenten, fruit en aromatische kruiden. De boeren van deze vzw maken ook honing en kruidenthee. Op woensdag stellen zij hun velden open voor de mensen van Nos Oignons, mensen met mentale problemen of een verslavingsproblematiek die die dag meewerken.
Workshop 'koken zonder verspilling'
De organisatie Les Gastrosophes baat het restaurant uit, dat ingericht is in de voormalige stal. Het is ’s middags geopend en ook enkele avonden. In het weekend kan je er brunchen.
Voorts is er de vzw Ferme du Chaudron die workshops voor volwassenen organiseert rond gezonde, duurzame voeding. Dat gaat van kookworkshops, bijvoorbeeld ‘koken zonder verspilling’, tot wandelingen en ateliers over compostering.
De organisatie Happy Farms, uit Dilbeek, zal de natuuranimatie voor kinderen voor haar rekening nemen. Daartoe verhuist deze vzw haar kleine dieren - kippen en konijnen - naar de Chaudronsite. “Voor grotere dieren is er hier geen plaats,” zegt Dinéty. “De geitjes en pony’s krijgen een plek op een terrein in de buurt.”
Ook Doucheflux is onderdeel van de coöperatieve. Dinéty: “Daklozen kunnen deelnemen aan onze workshops en ze zullen hier ook gratis of voor een symbolisch bedrag kunnen eten.”
Teambuildings
Om de werking van de boerderij te financieren baat de coöperatieve een winkel met boerderijproducten uit, verhuurt ze enkele zalen en organiseert ze teambuildings en andere uitjes voor bedrijven. Zo kunnen ondernemingen hun medewerkers laten deelnemen aan een wandeling in de velden, een plukactiviteit of een moestuinmiddag.
“Het doel van al onze activiteiten is Brusselaars bewustmaken van het belang van duurzame voeding, lokale en biologische productie en korte ketens,” zegt Dinéty. “Dat past ook in de Good Foodstrategie van het gewest.”
De initiatiefnemers hebben ervoor gekozen om voortaan alleen de Franstalige naam Ferme du Chaudron te gebruiken voor de site. “Ketelhoeve doet teveel denken aan een echte boerderij, wat dit niet is. Het woord ferme is algemener,” legt Dinéty uit.
Zaterdag vindt het openingsfeest plaats van tien uur ’s morgens tot tien uur ’s avonds. Er zijn rondleidingen, wandelingen, activiteiten in de moestuin en concerten.
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.