Straathoekwerk JES bestaat dertig jaar. Om dat te vieren maakte de organisatie podcasts en video's die hun werking uit de doeken doet. En dat is nodig: "Wat straathoekwerk juist is, blijft voor veel mensen een mysterie."
Straathoekwerk JES blaast 30 kaarsjes uit: 'Wij leggen contact met iedereen in de straat'
De straathoekwerkers van JES werken in Molenbeek, Kuregem en Anneessens. De wijken en doelgroepen veranderden doorheen 30 jaar, maar de basis van hun werk is nog steeds hetzelfde: Jongeren versterken, zowel individueel als in groep, en vanuit de ervaringen op het terrein problemen en hiaten signaleren op het publieke en politieke forum.
"Eens straathoekwerker is eigenlijk de eerste lijn in een wijk", vertellen Frederik en Salim. "Wij leggen contact met moeilijke jongeren, daklozen, eigenlijk iedereen in de straten."
Het doel: hun sociale leefsituatie verbeteren. "Dat begint met hun vertrouwen winnen via gesprekken, maar ook door bijvoorbeeld samen te voetballen. Vervolgens kan je hen gaan helpen met allerhande problemen zoals het vinden van een school of een advocaat."
Onderdompelen
"We gaan op zoek naar jongeren in hun leefwereld, proberen een vertrouwensrelatie op te bouwen en hen van daaruit te ondersteunen. Maar wat dat dan concreet is, blijft voor veel mensen een mysterie", vertelt coördinator Hanne Stevens. "Daarom hebben we dit feestjaar aangegrepen om mensen echt onder te dompelen in onze realiteit.”
Lees meer over: Brussel , Samenleving , JES , straathoekwerk