Top van rechts-conservatieven: zaal niet ontruimd, ingang wel geblokkeerd

© Belga - BRUZZ
16/04/2024
Updated: 16/04/2024 18.58u

De top van rechts-conservatieve kopstukken uit verschillende Europese landen - die al meerdere keren was verplaatst - is dinsdagochtend toch van start gegaan in evenementenzaal Claridge in Sint-Joost-ten-Node. Toen burgemeester Emir Kir op de hoogte werd gebracht, vaardigde hij met onmiddellijke ingang een politiebevel uit om het evenement te annuleren. De zaal werd uiteindelijk niet ontruimd: bezoekers die binnen zijn mogen daar blijven, maar niemand mag de zaal nog in van de politie.

Het gaat om de National Conservatism Conference (NatCon), die eerst in de zaal Concert Noble in Brussel had moeten plaatsvinden. Na druk van antifascistische en andere organisaties besloot uitbater Edificio vorige week vrijdag om de conferentie daar niet te laten plaatsvinden. De initiatiefnemer week vervolgens uit naar Sofitel Brussels Europa op het Jourdanplein in Etterbeek, maar ook daar kon de bijeenkomst uiteindelijk niet plaatsvinden.

Ongeveer veertig prominenten met conservatief, religieus en extreemrechts signatuur zijn uitgenodigd om deel te nemen aan het evenement. Onder hen onder meer Hongaars eerste minister Viktor Orbán, voormalig Brits minister Suella Braverman, oud-Europarlementslid Nigel Farage, voormalig Pools premier Mateusz Morawiecki en de Franse schrijver en politicus Éric Zemmour. Ook Europees Parlementslid voor Vlaams Belang Tom Vandendriessche staat op de sprekerslijst.

De top ging dinsdagochtend rond 8 uur van start in evenementenzaal Claridge in Sint-Joost-ten-Node en zat afgeladen vol, bevestigde een BRUZZ-reporter ter plaatse.

Eén van de aanwezigen in de zaal is Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter: "We zijn in de hoofdstad van Europa, vrije meningsuiting is een belangrijk goed in een democratie. Ik vind het erg pijnlijk dat het uitgerekend in Brussel niet mogelijk is om ook dissidente stemmen te laten horen."

Lees verder onder de video met het interview met Filip Dewinter.

Politiebevel

Politieagenten kregen na de start van de top de boodschap om zich "onmiddellijk" naar de locatie te begeven om een einde te maken aan de conferentie. "Op basis van het advies van mijn politiechef en van het OCAD (Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, red.) heb ik beslist om een politiebevel uit te vaardigen om het evenement te verbieden," licht burgemeester Kir toe. "Er is een risico op verstoring van de openbare orde als deze conferentie plaatsvindt," aldus Kir.

De zaal werd uiteindelijk niet ontruimd, maar de politie laat geen nieuwe bezoekers meer toe. Ook bezoekers die binnen zijn en naar buiten willen, komen de zaal daarna niet meer in.

Brussels parlementslid Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) botst op een haag van politiemensen: "Het gaat om een vreedzame vergadering in een private zaal," betreurt hij. "Heel dit gebeuren is een smet op het imago van Brussel."

Betoging

Volgens de uitbater was er wel toestemming van het gemeentebestuur, maar dat wordt tegengesproken door Kir. "De gemeente heeft absoluut geen toestemming gegeven voor dit evenement. Ik werd verrast toen ik gisterenavond (maandagavond, red.) op de hoogte werd gebracht," aldus Kir.

De uitbater van Claridge bevestigde aan een BRUZZ-reporter ter plaatse dat burgemeester Kir hem gevraagd had om het evenement niet te laten doorgaan, maar daar ging hij niet op in na overleg met zijn advocaten. De organisator laat ook weten dat hij het politiebevel van burgemeester Kir zal aanvechten.

Op een Telegram-kanaal circuleerde een bericht waarin tegenstanders van het evenement werden opgeroepen om om 17.30 uur te verzamelen voor Claridge. Op het Madou-plein verzamelde rond 18 uur een vijftigtal betogers, via het Réseau ADES en de Coordination Antifasciste de Belgique, om tegen de top te protesteren.

Normaal gezien zou de conferentie ook op woensdag nog doorgaan. Of dat nog het geval is - en waar - was dinsdagavond nog niet duidelijk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni