Het treinverkeer ondervindt dinsdag opnieuw ernstige hinder door een 24-urenstaking bij het spoor. Aanleiding is het aanhoudende sociaal protest tegen besparingen en hervormingen in de sector. In Brussel-Zuid deelden vakbondsleden pamfletten uit aan reizigers.

©
Bruzz
| Een groepje actievoerders komt samen aan Brussel-Zuid.
Treinverkeer opnieuw gehinderd door spoorstaking: 'Doorgaan tot de regering luistert'
De regionale stakingsactie begon maandagavond om 22 uur en is al de 21ste stakingsdag dit jaar. Volgens de NMBS rijdt slechts 70 procent van de IC-treinen en 60 procent van de L- en S-treinen. De hinder is het grootst tijdens de ochtend- en avondspits. Ook het internationale treinverkeer tussen Brussel en Amsterdam is deels afgeschaft.
Dinsdagochtend kwamen vijf vakbonden samen in station Brussel-Zuid om reizigers te informeren. “Wij staan hier niet alleen om actie te voeren, maar ook om uit te leggen aan de passagiers waarover het gaat”, zegt Günther Blauwens, voorzitter van ACOD Spoor. “Het betreft besparingen, reorganisaties en een pensioenregeling die erop achteruitgaat. We gaan actie blijven voeren tot vooral minister van Pensioenen Jan Jambon (N-VA) een duidelijk signaal geeft dat er te praten valt over onze pensioenvoorwaarden.”
Volgens Nele Put van ACV Transcom is het belangrijk dat ook de reizigers begrijpen wat er op het spel staat. “We proberen met een tweetalig pamflet duidelijk te maken waarom we blijven actievoeren. We willen dat mensen weten dat het niet zomaar om staken om te staken gaat.”
*lees verder onder foto

©
Bruzz
| Günther Blauwens, ACOD Spoor (links) en Nele Put, ACV Transcom (rechts)
Ook federaal voorzitter van VSOA Spoor Werner Baetsleer benadrukt dat de besparingen een impact zullen hebben op iedereen. “We spreken over 675 miljoen euro. Dat raakt niet alleen het personeel, maar ook de klant. Minder middelen betekent minder kwaliteit en meer vertragingen. En het pensioenverhaal? Dat treft niet alleen spoorpersoneel, maar de hele bevolking.”
Voorlopig lijkt het einde van het protest nog niet in zicht. Op 22 en 29 april zijn nieuwe acties gepland. Eind deze maand volgt bovendien een interprofessionele stakingsdag, waarbij ook andere sectoren zich zullen laten horen.
“Het is geen sprint maar een marathon", aldus Nele Put. “We blijven doorgaan tot de regering luistert. Iedereen wil een waardige oude dag en niet eindigen met honderden euro’s minder pensioen per maand. Daar voeren wij actie voor.”

©
Bruzz
| Passagiers krijgen pamfletten met informatie.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , 24 urenstaking , spoorstaking , ACV Transcom , ACOD Spoor , Brussel-Zuid
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.