Een tweehonderdtal betogers van de organisaties Congrès des Sociétés démocratiques Kurdes Européennes (KCDK-E) en het Mouvement des femmes Kurdes en Europe (TJK-E) hebben woensdagochtend omstreeks 11.00 uur actie gevoerd aan het Luxemburgplein nabij het Europese Parlement. Ze reageerden op de oproep van de leider van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) Abdullah Öcalan om de partij te ontbinden en vrede te stichten, na veertig jaar gewapende strijd met de Turkse staat. De Koerdische beweging staat zowel in Turkije als in de EU en de VS op de lijst van terreurorganisaties.

©
Belga
Tweehonderdtal betogers voert actie na vredesoproep van Koerdische PKK-leider
In een historische verklaring riep PKK-leider Öcalan eind februari op om de Koerdische Arbeiderspartij te ontmantelen om vrede te bewerkstelligen tussen de Koerden en Turkije, waar in het oosten van het land sinds tientallen jaren een gewapende strijd gevoerd wordt voor meer autonomie voor het Koerdische volk. De ontbinding van de PKK zou volgens Öcalan de start kunnen zijn van een blijvende vrede in de regio.
De Brusselse actievoerders ondersteunen de vredesoproep en de oproep om de PKK te ontbinden. Volgens de betogers kan het de volgende stap betekenen in een normalisering van de relatie tussen de Turkse staat onder president Recep Tayyip Erdoğan en het Koerdische volk. Ze eisen wel nog de vrijlating van de 75-jarige Öcalan, die nadien moet kunnen deelnemen aan de verkiezingen om de Koerden in Turkije te kunnen vertegenwoordigen. Öcalan wordt sinds 1999 vastgehouden op een Turks gevangeniseiland.
"Een democratisch Turkije zal de hele regio ten goede komen," zo klinkt het bij de actievoerders. "Het initiatief van Öcalan is een stap vooruit voor alle betrokkenen." Öcalan neemt daarbij volgens de actievoerders ook het "grootste risico" door "zijn verantwoordelijkheid te nemen".
Historische kans
Volgens de manifestanten doet er zich vandaag "een historische kans voor", waar ook de Europese Unie profijt bij heeft. Turkije is sinds 1999 kandidaat-lidstaat om toe te treden tot de EU, maar vanwege een aanhoudende achteruitgang op het gebied van de democratie, de rechtsstaat en de grondrechten in het land liggen de onderhandelingen sinds juni 2018 stil.
Een democratisering van Turkije met vertegenwoordiging voor de Koerden kan een hernieuwde toenadering tussen de EU en Turkije bewerkstelligen, aldus de actievoerders. "Ditmaal moeten we geen oorlog meer voeren, maar stappen zetten richting een blijvende vrede", klinkt het nog. De Europese Unie moet daarvoor wel eerst van houding veranderen tegen de Koerden, de PKK niet langer als terroristische organisatie bestempelen en de "politieke criminalisering" van de Koerden stopzetten, concluderen KCDK-E en TJK-E.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , koerdische gemeenschap , betoging Luxemburgplein , Luxemburgplein , PKK , Koerdische beweging