Sinds een week is het tentenkamp langs de E40 niet meer bewoond. De opruimwerken zijn momenteel nog aan de gang. Waar de bewoners naartoe trokken en wat er met de site zal gebeuren, is voorlopig nog niet duidelijk.
Uitzetting tentenkamp E40 achter de rug, opruimwerken zijn gestart
Enkele dagen geleden verlieten de laatste bewoners het tentenkamp langs de E40 in Schaarbeek. Naar hoeveel mensen er nu uiteindelijk verbleven, heeft de gemeente het raden.
"Soms kregen we te horen dat het om een veertigtal personen ging, andere keren dat het er slechts een tiental waren", zegt Marc Weber, kabinetschef van waarnemend burgemeester Frédéric Nimal (Défi). Het zou gaan om mensen uit de Roma-gemeenschap.
Betere beveiliging
Nu de bewoners zijn weggetrokken, zijn de opruimingswerken volop aan de gang. Naast de snelweg staat een container van een afvalverwerkingsbedrijf. Dat is nodig volgens Weber, want er werd heel wat troep achtergelaten. Iets wat de buurt de voorbije maanden regelmatig vaststelde, net als andere vormen van overlast.
Ook werden er bomen op het perceel gekapt, vermoedelijk om te stoken. "We vragen aan de Regie der Gebouwen, eigenaar van het perceel, om de site beter te beveiligingen", zegt Weber. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een betere afsluiting. "Zo kunnen dergelijke kampen in de toekomst vermeden worden. De plek is niet geschikt om te wonen."
Axel Nully, woordvoerder van bevoegd federaal minister Mathieu Michel (MR), geeft alvast mee dat de huidige afsluiting hersteld zal worden zodra de opruimwerken achter de rug zijn.
Toekomst
Waar de bewoners naartoe trokken, weet Weber niet. “We vermoeden dat ze andere kraakpanden zijn gaan opzoeken.” In De Standaard stelden enkelen van hen dat ze bij verschillende sociale instanties aangeklopten om hulp, zonder succes.
Niet volledig juist, aldus Weber. “Er zijn de afgelopen maanden meerdere keren sociale werkers en werknemers van het OCMW langs geweest.” Al erkent de kabinetschef wel dat het doorgaans beperkt bleef tot zaken als dringende medische hulp. “Het is een moeilijke gemeenschap om te begeleiden. Nadenken over een herziening van het beleid ten aanzien van de Roma lijkt me niet verkeerd.”
Wat de toekomst zal geven voor de site is nog niet duidelijk. Eerder waren er plannen voor een opvangcentrum van Fedasil, maar dat stuitte op hevig protest. “Momenteel is er nog niets concreets”, zegt Weber nog. "Het gaat om een interessante locatie, dichtbij de snelweg. Net daarom moet er grondig nagedacht worden over welke invulling het meest geschikt kan zijn."
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , mediapark , E40 , Regie der Gebouwen