ULB maakt zich op voor studentenprotest tegen komst Israëlische historicus

ArBa, EC
03/06/2024
Updated: 03/06/2024 16.50u

De Israëlische historicus en oud-ambassadeur Elie Barnavi is maandagavond te gast aan de Université Libre de Bruxelles (ULB) voor een debat over de toekomst van Israël en Palestina. Dat is niet naar de zin van pro-Palestijnse actievoerders, die in zijn komst een goedkeuring voor de huidige oorlog in Gaza lezen. Studenten en de politie maken zich op voor een betoging op de campus.

De studenten zullen maandag vanaf 16 uur betogen op de campus, meldt de Université Populaire de Bruxelles via sociale media. Die groep studenten bezet al enkele weken een gebouw van de ULB en vraagt een totale academische boycot door hun universiteit van Israëlische onderzoeksinstellingen. Dat de ULB nu een conferentie organiseert over de toekomst van Israël en Palestina stoot hen duidelijk tegen de borst.

“We weigeren dat onze universiteit een conferentie organiseert die een acceptabel beeld probeert te schetsen van een situatie die allesbehalve normaal is,” schrijven de studenten op Instagram. Ze vinden dat de ULB met de twee debatten rond Israël-Palestina - maandag om 18 en om 20 uur - de huidige situatie “legitimeert” en het lot van de Palestijnen “minimaliseert.” Vooral de komst van oud-diplomaat Elie Barnavi, die tussen 2000 en 2002 Israëlisch ambassadeur in Frankrijk was, stuit hen tegen de borst.

“Dit soort debatten dient om de solidariteit met de Palestijnse beweging te verdelen en verzwakken”

Université Populaire de Bruxelles

Barnavi is historicus, vroeger verbonden aan de Universiteit van Tel Aviv, en doorgaans een kritische stem in het conflict. Hij pleit bijvoorbeeld voor de oprichting van een Palestijnse staat en roept andere landen op om die te erkennen. Hij is ook een openlijk tegenstander van zittend premier Benjamin Netanyahu. Wel noemde hij de Israëlische inval in de Gazastrook afgelopen oktober, een week na de aanval van Hamas, “onvermijdelijk.” Israël had Palestijnen uit het noorden van Gaza toen opgeroepen om naar het zuiden te vluchten. “We doen het minimum dat we kunnen om deze mensen wat veiligheid te bieden. Het eenvoudigste is om Gaza te onderwerpen aan een bommentapijt zonder vragen te stellen,” zei Barnavi toen bij France Info.

Politie aanwezig

Die uitspraak beschouwen de studenten als teken dat Barnavi nog altijd het Israëlische regime volgt. “Wij pleiten voor een cordon sanitaire tegen Israël, een fascistische, koloniale en racistische staat. We vinden het hypocriet dat de ULB hem als genuanceerde stem opvoert,” vertelt een studente die liever anoniem blijft. Door zijn voormalige diplomatieke titel blijft Barnavi volgens de studenten verbonden met de staat Israël. “Elke Israëlische burger is welkom op onze campus, maar door zijn titel heeft meneer Barnavi ervoor gekozen om een koloniale politiek te aanvaarden,” zegt student Nathan aan onze reporter ter plaatse. “Dit soort debatten dient dan om de solidariteit en effectiviteit van de Palestijnse nationale beweging te verdelen en verzwakken,” schrijven de studenten nog op Instagram.

Hoeveel studenten maandag bij de betoging aanwezig zullen zijn, is nog niet duidelijk. De actie gebeurt samen met andere protestgroepen zoals Brussels Against Genocide. Vorige week kwamen alvast een duizendtal manifestanten samen voor de Israëlische ambassade in Ukkel. De politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene laat weten dat ze op de hoogte is van de nieuwe betoging. “We zullen die zoals gewoonlijk omkaderen,” meldt woordvoerder Robin De Becker, zonder verdere commentaar.

“Als universiteit moeten we de kloof proberen overbruggen die we nu in de maatschappij zien. Helaas is het op dit moment veel meer gespannen dan ik had gewild”

Annemie Schaus

rector ULB

ULB-rector Annemie Schaus hoopt dat de studenten de conferentie zelf ongemoeid zullen laten. “Betogen mag, maar in een vrije samenleving hoop ik dat we nog altijd verschillende meningen aan bod laten komen,” zegt ze aan BRUZZ. De uitspraak over het bommentapijt is volgens Schaus uit zijn context gehaald. “Hij heeft vooral bedoeld dat Israël het recht had om zich te verdedigen. We moeten het niet over alles met hem eens zijn om zijn mening te respecteren,” vindt de rector.

Schaus noemt het haar rol om een dialoog te voorzien in het huidige conflict. “Na de gebeurtenissen van 7 oktober was dat niet het juiste moment, er was toen te veel emotie,” zegt ze. “Sinds drie maanden zijn we er weer mee bezig. Als universiteit moeten we de kloof proberen overbruggen die we nu in de maatschappij zien. Helaas is het op dit moment veel meer gespannen dan ik had gewild.” Dat Elie Barnavi meer dan twintig jaar geleden ambassadeur was van Israël, vindt de rector tenslotte een non-argument. “Ik snap de vrees van de studenten absoluut niet en heb hen al vier keer uitgelegd dat Elie Barnavi niet is aangesteld door de huidige regering-Netanyahu. Hij wordt er zelfs door afgekeurd.”

Naast Barnavi komen deze maandagavond onder meer een Franse oud-onderzoeker uit Jeruzalem en de Brusselse vredesactiviste Simone Susskind praten.

‘Racistisch’

Zelf liet Elie Barnavi al verstaan dat hij niet in gesprek wil gaan met de betogende studenten. “Ik heb respect voor tegengestelde ideologieën, maar niet voor mensen die me willen doen zwijgen en me veroordelen voor ze me hebben gehoord,” zei hij vorige week in Le Soir. Volgens rector Annemie Schaus hebben de studenten hem ook niet uitgenodigd voor een gesprek.

Barnavi verwijt de studenten in Le Soir zélf racisme en noemt hun manier van actievoeren, met Palestijnse keffiyehs en bepaalde slogans, verwant aan de symboliek van Hamas. “Hamas is geen nationale vrijheidsbeweging. Het is een jihadistische beweging die de staat Israël wil laten verdwijnen,” zei hij. “Maar een staat afschaffen, betekent ook de mensen die daar wonen afschaffen en dus de Joden in zee gooien.” Hij benadrukte ten slotte dat hij geen gelijkaardig studentenprotest heeft gezien rond het lot van de Oeigoeren (in China, red.) of de vroegere acties van Syrië tegen Palestijnse vluchtelingen. “We zitten nu in een andere dimensie en dat voelen Israëliërs zeer goed,” aldus Barnavi.

Elie Barnavi

G. Garitan-Travail personnel, CC BY SA 4.0

| Elie Barnavi (archiefbeeld)

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni