Vakbondsfront klaagt escalatie geweld in gevangenissen aan met betoging in Brussel

© Belga
28/03/2025
Updated: 28/03/2025 16.25u

De vakbonden ACOD, VSOA en ACV Openbare Diensten betogen sinds 11 uur aan de Financietoren in Brussel, waar de FOD Justitie gehuisvest is. Het vakbondsfront klaagt de escalatie van het geweld in de Belgische gevangenissen aan en eist concrete stappen van de federale regering. Gelijktijdig loopt er sinds donderdagavond 22 uur ook een 24 urenstaking in de gevangenissen zelf.

Omstreeks 12.30 uur heeft minister van Justitie Annelies Verlinden (CD&V) een overleg gepland met de vakbonden om de situatie in de gevangenissen te bespreken.

Aanleiding tot de staking en actie aan Financietoren zijn verschillende gewelddadige incidenten tijdens de voorbije weken en maanden. Eerder deze maand werd nog een molotovcocktail naar het privévoertuig van een cipier van de gevangenis van Haren gegooid. Afgelopen weekend vonden ook twee gewelddadige incidenten plaats in de gevangenissen van Haren en Andenne in Namen.

Het vakbondsfront klaagt een escalatie van het geweld in de gevangenissen aan en eist concrete oplossingen van de federale regering en de minister van Justitie Annelies Verlinden (CD&V). Volgens vakbondsvertegenwoordiger Robby De Kaey (ACOD) kan het zo niet verder. "We vragen al een hele tijd om kordate acties om het geweld aan te pakken, maar blijven op onze honger zitten. Het is niet normaal dat voertuigen in brand worden gestoken, personeelsleden geïntimideerd worden en dat er molotovcocktails naar woningen worden gegooid."

Verbod op smartphones

De incidenten hebben volgens De Kaey te maken met de internationale drugshandel, die vanuit de gevangenissen wordt aangestuurd. "Het gaat hier over georganiseerde misdaad in de gevangenis en banditisme buiten de gevangenis." Om het probleem het hoofd te bieden moet onder meer werk gemaakt worden van een verbod op smartphones in de gevangenissen. "Gedetineerden gebruiken die niet om foto's van honden of katten door te sturen."

De Kaey vreest dat het gevangenispersoneel de handdoek in de ring dreigt te gooien. "Familieleden en partners zeggen aan cipiers dat ze ook elders geld kunnen verdienen", klinkt het bij de vakbondsman. Dat zou het personeelstekort in het gevangeniswezen enkel groter maken.

Ook John Cools van VSOA tekende present bij de betoging. "Er moeten oplossingen komen die meteen effect hebben op de werkvloer", aldus Cools. "Vorig jaar waren er 370 gevallen van agressie mét werkonbekwaamheid waar één of meerdere personeelsleden bij betrokken waren. Dat is een stevig aantal, meer dan één per dag."

Aanpassing infrastructuur

Ook een aanpassing van infrastructuren, zoals het versneld plaatsen van veiligheidscellen in de gevangenissen, maken deel uit van de oplossing. Daarnaast bepleit men nog een herwaardering van de job als cipier en bijkomende middelen om extra personeel aan te werven. Ten slotte wil men nog quota voor het aantal gedetineerden in de gevangenissen invoeren.

Frank Conings van het ACV treedt zijn collega's bij en spreekt over "aanslagen in het privéleven". Dat is volgens hem "niet één, maar twee bruggen te ver". "We moeten een duidelijk signaal geven aan de overheid om initiatieven te nemen en maatregelen vast te leggen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni