Van honing slingeren of drank stoken tot juwelen ontwerpen: steeds meer Brusselse bedrijven bieden naast hun producten ook hun kennis aan in de vorm van workshops. Ze spelen zo volop in op de drang naar unieke ervaringen bij klanten. "Een groep uit Ieper kwam een maand later al terug."

©
Nanouk/Misao/Mok
Van ijs maken tot latte art: Brusselse bedrijven spelen zich in de kijker met workshops
Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat in Brussel wel een workshop van. Bij Fragile atelier in Brussel-Stad leer je de geheimen van de glas-in-lood-kunst terwijl foodies in het Lakense Nuu Miso hun eigen Japanse Miso kunnen maken. Of lijkt jouw hartje in latte art ook na een zoveelste Youtube-tutorial nog steeds op een onherkenbare veelhoek? Gewoon aansluiten bij een koffieworkshop waar een volleerde barista je hand komt vasthouden.
Workshops en cursussen zitten in de lift blijkt uit cijfers van het Franse platform Wecandoo waarop lokale bedrijven hun diensten kunnen aanbieden. In Brussel kan je er terecht voor 356 verschillende workshops en iedere maand melden zich op de Belgische markt nog vijf à tien nieuwe bedrijven om hun ervaring te delen. “Het is echt een fenomeen, in 2024 hadden we 19.000 deelnemers in België, wat een stijging van 60 procent is tegenover het jaar ervoor”, vertelt woordvoerder Matthieu Deleneuville.
“Klanten die zien hoe ik hier werk, zullen dat zeker verder vertellen aan hun vrienden en kennissen."
Nanouk

De artisanale ijsmaker Nanouk in Sint-Gillis is één van de bedrijven waarbij je sinds twee jaar via Wecandoo terechtkan. “Voor mij zijn die workshops rond het creatieproces van onze ijsjes vooral een manier om Nanouk in de kijker te spelen”, vertelt uitbaatster Christine Waignein. “Klanten die zien hoe ik hier werk, zullen dat daarna zeker verder vertellen en vaak komen ze ook terug. Laatst nog had ik een groep die helemaal uit Ieper kwam, maar teleurgesteld was omdat ze geen ijs konden meenemen op de trein. Een maand later stonden ze er terug met een frigobox."
Een greep uit het workshop-aanbod bij Brusselse bedrijven
Mexicaans koken, CHEZWaWa (via Wecandoo)
Wijnproeven, Gudule Winery (via Wecandoo)
Koekjes bakken, Bisc’oui (via Wecandoo)
Pasta maken, PastArt
Juwelen maken, Hade Quaghebeur (via Wecandoo)
Zeep maken, Indigène (via Wecandoo)
Kaarsen maken, Les Artisans Ciriers (via Wecandoo)
Kruiden mixen, Misao (via Wecandoo)
Koffie proeven en latte art, Mok
Ijsjes maken, Nanouk (via Wecandoo)
Skincare, MOON Studio
Daarnaast zegt Waignein ook veel terug te krijgen van klanten in de vorm van ideeën. "Vorig jaar nog tipte iemand me om ijs met saffraan te maken. Dat werkte erg goed en ik maak het nu zelfs opnieuw.”
Ervaringen opdoen
Het grote geld valt er met workshops evenwel niet te verdienen. “Voor een sessie van 2 uur ben je in totaal 5 uur bezig met voorbereiden en opkuis”, zegt Jens Crabbé van de koffiezaak Mok. “Met de kosten voor materiaal en personeel word je daar niet rijk van.”

© Saskia Vanderstichele
| "Zowat 80 procent van de klanten komen via een bon terecht in mijn workshops. Dat zijn allemaal potentiële nieuwe klanten", zegt Sandrine Vasselin van de kruidenwinkel Misao.
Toch maakt Mok sinds begin dit jaar volop promotie voor zijn workshops rond koffieproeven en latte art. “Je moet het al bijna doen, want er is zo veel vraag naar en als wij het niet doen, gaan mensen misschien elders. Het is belangrijk dat klanten ook bij ons kunnen leren hoe ze onze producten kunnen gebruiken. Daarnaast is het een leuke manier om onze barista's wat variatie in hun werk te geven."
Voor Sandrine Vasselin van de exotische kruidenwinkel Misao zijn de cursussen die ze aanbiedt dan weer een handig stukje stabiel inkomen in de moeilijkere maanden. “De workshops maken een 5 procent uit van onze omzet maandelijks, maar het is ook gewoon een hyperefficiënte marketingtechniek. Zowat 80 procent van de klanten komen via een cadeaubon terecht in mijn workshops. Dat zijn allemaal potentiële nieuwe klanten.”
“Ik merk ook dat mensen echt naar ervaringen zoeken”, zegt Vasselin. “Ze komen niet voor je paie, je pars, maar zijn op zoek naar uitleg en beleving. Zeker jonge mensen die tegenwoordig minder geld overhouden voor gekke reizen willen lokaal leuke dingen beleven.”

©
Mok
| “Je moet al bijna workshops geven, want er is zo veel vraag naar. Als wij het niet doen gaan klanten misschien elders", zegt Jens Crabbé van de koffiezaak Mok.
Online webshops
Els Breugelmans, retailexpert aan de KUL, is niet verrast als we haar vragen naar het workshop-fenomeen. “Dit is zeker en vast een trend die inspeelt op de meerwaarde van een fysieke winkel. Zulke ervaringen brengen mensen bij elkaar en maken het verschil met een online webshop.”
"Zo’n workshop is een beleving en een blijvende herinnering", voegt haar VUB-collega Malaika Brengman toe. "Dat maakt dat mensen opener staan om dingen te kopen, en aan te bevelen. Klanten krijgen zo een positief gevoel over je merk."
Of het dan wel een slim idee is om al je kunstjes en je eigen savoir-faire zomaar weg te geven? "Ik maak me daar niet te veel zorgen over", vertelt Jens Crabbé van Mok. "Laatst hadden we bij een cursus wel twee barista's van de concurrentie over de vloer, maar als zij betalen voor die info mogen zij daar mee doen wat ze willen."
Eenzelfde geluid klinkt bij Nanouk. "Mijn recepten zijn geen nucleaire codes, iedereen kan ijs maken. Bovendien zal dat nooit helemaal hetzelfde zijn als bij mij. En de meeste klanten hebben gelukkig ook geen turbine thuis staan die kan pasteuriseren."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , workshops , Cursus , wecandoo , Misao , Nanouk , MOK , Latte art , ijsjes , CHEZWaWa , Bees-Api , Nuu Miso , Gudule Winery , Bisc’oui , PastArt , Hade Quaghebeur , Indigène , Les Artisans Ciriers , Fragile Atelier , Workshops in brussel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.