Longread

Vete verscheurt de Vlaamse Club: voorzitters dagen elkaar voor de rechtbank

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
20/07/2024

Vlaamse Club via Facebook

| De vlag van de Vlaamse Club, wapperend aan het gecontesteerde hoofdkwartier in de Dinantstraat, centrum Brussel.

De ooit zo roemrijke Vlaamse Club voor Kunsten, Wetenschappen en Letteren wordt verscheurd door een tweestrijd. Die oorlog werd eerst uitgevochten in het Belgisch Staatsblad, maar is nu zodanig geëscaleerd dat er een gerechtelijk onderzoek loopt. Een reconstructie.

De Vlaamse Club werd in 1923 gesticht door een groep ‘bezorgden voor de Vlaamse ontvoogding.’ De club hield lezingen en literaire evenementen en had aanvankelijk een groot aanzien. Zo kwam bij jubilea zelfs de koning op bezoek.

Maar de kleine groep overblijvers dreigt nu ten onder te gaan aan een vete tussen bestuurders.

Naar aanleiding van de Vlaamse feestdag draaide BRUZZ een reportage over de Vlaamse club, waarbij John Wubbe als voorzitter van de club aan het woord kwam.

Een dag later kreeg de redactie een mail waarin Maria-Theresia Smet als voorzitter werd genoemd. “John Wubbe is al sinds 30 augustus 2023 uitgesloten als lid van de Vlaamse Club. Hij misbruikt die naam en beweert ten onrechte het beheer ervan in handen te hebben.” Ondergetekend: secretaris Roland Demailly, in opdracht van het bestuur.

Dit is het videofragment met John Wubbe.

Staatsblad

Voor context kun je in het Staatsblad terecht. Daar wordt de voorzittersoorlog openlijk uitgevochten. Op 30 augustus staat daar te lezen:

“Bij het voeren van de boekhouding werd ontdekt dat Johannes ‘John’ Wubbe misbruik maakte van de goederen van de vzw en van vertrouwen. Bovendien pleegde hij valsheid in geschrifte en maakte gebruik van valse stukken. Om die redenen wordt hij afgezet als bestuurder, geschrapt als lid en wordt hij voor altijd uitgesloten als lid en bestuurder van de vzw.”

Bovenstaande is een reactie van Smet en Demailly op een eerdere demarche van John Wubbe. Die liet immers op 4 juli in het Staatsblad optekenen:

“Uitsluiting voor 5 jaar van Roland Demailly en Maria-Theresia Smet als lid: in verband met frauduleus uitgeven als voorzitter/bestuurder en berokkenen van reële meetbare schade door verspreiden [van] leugens en onwaarheden (...) dat hierdoor een extra kost van 21.000 euro en reputatieschade [heeft berokkend] aan de vereniging en bestuurders, met name John Wubbe. Gerechtelijke stappen zullen mogelijk ondernomen worden om deze kosten terug te vorderen bij beide.”

Enerzijds heb je dus Maria-Theresia Smet en Roland Demailly (N-VA Jette), die menen het voorzittersduo van de Vlaamse Club te zijn. Anderzijds is er Johannes ‘John’ Wubbe, die net hetzelfde beweert. Die laatste heeft op dit moment de controle over de website en de Facebookpagina, maar niet over het geld. De eerste beschikken over de bankrekening.

Stijlbreuk

De drie personen zaten jaren in hetzelfde bestuur. Maar Wubbe wilde een versnelling hoger schakelen en meer activiteiten organiseren. Onder meer het openbaar maken van het waardevolle archief van kunstexpert Jan de Maere en het uitbrengen van een boek over de Rechtvaardige Rechters van historicus Paul De Ridder stonden - onder impuls van Wubbe - op stapel.

Maar Smet en Demailly stonden op de rem. Ze vonden de ambities van Wubbe 'megalomaan'. De spanningen liepen op, tot Wubbe er genoeg van had en op 4 juni 2023 een vergadering belegde waarop hij Smet en Demailly aan de kant zette als bestuurder. Vier van de zes aanwezige leden van de club stemden voor, de benodigde tweederdemeerderheid dus.

"Wubbe heeft dus met vervalste documenten een nieuw bestuur geïnstalleerd."

Roland Demailly

Roland Demailly, plaats 9 bij de effectieven op de lijst voor de federale kamer van N-VA

Maar volgens Demailly waren zij nooit uitgenodigd op de vergadering, waardoor ze niet mee over hun eigen lot konden beslissen. Omdat alle leden moeten worden opgeroepen, was er volgens Demailly geen sprake van een tweederde meerderheid. “Ik heb geen e-mail gehad en dan nog is dat naast de kwestie, want een uitnodiging moet met een aangetekende zending gebeuren”, aldus Demailly. "Wubbe heeft dus met vervalste documenten een nieuw bestuur geïnstalleerd, op een vergadering waar we niet aanwezig waren."

“Nonsens”, riposteert Wubbe. “Sinds wanneer moet je voor een vergadering een aangetekende brief sturen?” Wubbe kan een e-mail van hem aan Demailly en Smet tonen aan onze redactie, waarin wel degelijk sprake is van een vergadering op 4 juni. Maar volgens Demailly moet die mail vervalst zijn. “Hoe hij dat allemaal fabriceert, weet ik niet”, antwoordt Demailly aan BRUZZ.

De tegenzet liet niet lang op zich wachten. Op 14 juli belegden Smet en Demailly een vergadering, waarop vervolgens John Wubbe en nog drie andere leden/bestuurder voor altijd werden uitgesloten. “We hebben de scheve situatie toen rechtgezet”, zegt Demailly. Sindsdien claimen beide kampen het voorzitterschap, elk op basis van een eigen vergadering.

Zeteldans

Beide kampen claimen trouwens ook het adres van de zetel van de vereniging. Dat gaat in het Staatsblad voortdurend over en weer van de woning van Demailly in Jette, naar een woning van het kamp Wubbe in het centrum. "Dat hij die zetel per sé op zijn adres wilde, vond ik meteen verdacht", zegt Demailly. "Zo vermijdt hij om een tweedeverblijfstaks te betalen." Wubbe woont immers in Zurich en komt ongeveer elke maand naar Brussel.

"Opnieuw nonsens", antwoordt Wubbe. "Dat adres was niet van mij, maar van een ander bestuurslid, waar ik inderdaad af en toe verbleef." Intussen bevindt de zetel zich de facto in de Dinantstraat, een adres van Wubbe.

Zware tol

De andere leden van de club zien de twist met lede ogen aan en voelen zich zelfs misbruikt. Zo wordt Gino A. tot twee keer toe aangesteld als bestuurder, één keer op de vergadering van Wubbe en een keer op die van Smet en Demailly. “Maar ik was geen van die vergaderingen aanwezig”, zegt Gino A., “en had eerder al aangegeven dat ik er niets meer mee te maken wilde hebben.”

Hij was niet de enige. In hetzelfde uittreksel gaf ook bestuurslid Marc R. er de brui aan. De club, die ooit nog 400 getrouwen had en dat in 2013 zag afkalven naar 100, heeft nu nog maar zes leden, die tegelijk bestuurder zijn.

Politie-onderzoek

De vete krijgt in 2023 een lange juridische staart. Om aan het geld te kunnen, spant Wubbe in september van dat jaar een kortgeding aan tegen het ‘andere’ bestuur maar de rechter verklaarde de eisen van Wubbe ongegrond. Tegelijk loopt er een rechtszaak ten gronde. Op 4 juni 2023 hadden Smet en Demailly immers al een klacht met burgerlijke partijstelling neergelegd tegen Wubbe wegens misbruik van vertrouwen, misbruik van vennootschapsgoederen, valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken. “Hij heeft 23.000 euro uitgegeven die hij niet kan rechtvaardigen”, zegt Demailly.

Wubbe ontkent de aantijgingen, maar wil er verder niet veel over kwijt. “Om het onderzoek niet te schaden, geef ik geen verdere commentaar. Maar ik vertrouw erop dat dit onderzoek zal aantonen dat mij niets te verwijten valt.”

Intussen heeft de politie in opdracht van een onderzoekrechter al verschillende bestuursleden verhoord. Een verdere timing is nog niet bekend.

Maar dat is niet alles. Op 14 september vorig jaar legde bestuurder Filip V. uit het kamp Wubbe een klacht neer bij de politie wegens laster en eerroof, valsheid in geschrifte en misbruik van vertrouwen. Ook Wubbe en bestuurder Erwin W. geven aan bij hun beroepsactiviteiten last te hebben van het lopende onderzoek. Tegelijk overweegt ook Demailly een nieuw kortgeding. “Zodat wij opnieuw aan de Facebookpagina en website kunnen, en zij de naam van de vzw niet meer kunnen gebruiken.”

Honderdjarig bestaan

En zo gaat de strijd verder. Al is iedereen aan het wachten op wat de onderzoeksrechter beslist. “Het is vooral voor de club dat ik hoop dat het politie-onderzoek snel voorbij is. Maar dat gaat in België zo traag”, zegt Wubbe, een Noord-Brabander die nu in Zwitserland woont en ongeveer één keer per maand in Brussel vertoeft.

“Door de hele heisa hebben we zelfs ons honderdjarig bestaan niet kunnen vieren”, gaat Wubbe verder. “Wij willen vooruit en zijn bezig met het museum in de Hallepoort, de Ommegang...maar moeten wachten tot we weer vrijgesproken zijn om vol gas te geven.”

Dat het jubileum niet is kunnen doorgaan, wijt Demailly dan weer volledig aan Wubbe.

Beide partijen hopen dat de persaandacht voor een stroomversnelling zal zorgen. “Laat dit hopelijk het einde betekenen van heel deze saga, waardoor we eindelijk de club kunnen brengen waar ze hoort,” aldus Wubbe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Politiek , vlaamse club , N-VA , jubileum

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni