KH/BRUZZ

| Vrijwilligster Geneviève in de apotheek.

Wanneer de buur de pillen brengt: nieuw platform brengt medicijnen aan huis

Kris Hendrickx
© BRUZZ
22/04/2024

Wie slecht ter been is, raakt vandaag moeilijk in de apotheek voor geneesmiddelen op voorschrift. Het platform Smile past daar een mouw aan. Patiënten bestellen online, waarop buren-vrijwilligers naar de apotheek gaan.

Stel: u bent bedlegerig, hebt geneesmiddelen op voorschrift nodig en er is niet meteen iemand die die voor u kan halen. Dan zit u vandaag in de penarie. Medicijnen op voorschrift mogen immers niet online worden verkocht. En apothekers komen doorgaans ook niet aan huis met een bestelling.

Grootvader in de rats

Met het platform Smile probeert initiatiefnemer en ethisch ondernemer Bastien Van Wylick die lacune te vullen. Patiënten kunnen via de website een geneesmiddel bestellen en een buur-vrijwilliger selecteren die beschikbaar is voor de bezorging. Die haalt het middel in kwestie vervolgens in de apotheek, betaalt er met een kaart van Smile en levert aan huis. De service kost de patiënt vijf euro. Ook geneesmiddelen die niet op voorschrift zijn kunnen op die manier besteld worden.

“Tijdens Covid zag ik zelf hoe mijn grootvader alle moeite van de wereld had om naar de apotheek te raken,” vertelt Van Wylick. “Dat was één van de aanleidingen om in actie te schieten.”

Je blijft ook al snel nog een paar minuten napraten over andere onderwerpen: hun moestuin, verhuisplannen…”

Geneviève

vrijwillige buur bij Smile

De ondernemer deed dat eerst via Take Care, een leveringsinitiatief dat met professionele leveranciers werkte, maar dat initiatief werd stopgezet. “Het grote verschil is dat we nu met buren-vrijwilligers werken. Zo bezorgen we niet enkel geneesmiddelen, maar versterken we ook sociale banden. Patiënten die op niemand uit hun omgeving beroep kunnen doen zijn vaak wat geïsoleerd. En ook de vrijwilligers zijn dikwijls mensen die op zoek zijn naar sociaal contact.”

Smile is nog maar net gestart en telt momenteel één apotheek en 35 vrijwillige buren in het netwerk. “Je merkt hoe blij de patiënten zijn met de geneesmiddelen,” vertelt vrijwilligster Geneviève. “Je blijft ook al snel nog een paar minuten napraten over andere onderwerpen: hun moestuin, verhuisplannen…”

Het is een heel andere insteek dan Ubers en Co, dat zich onder meer in Frankrijk op de markt van de geneesmiddelenbezorging werpt en wellicht ook naar België komt.”

Bastien Van Wylick

oprichter Smile vzw

Het platform start in Brussel, waar het een gewestsubsidie kreeg van 69.000 euro van staatssecretaris van Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo). Van Wylick hoopt later uit te breiden naar andere steden. Als vzw is het niet de bedoeling om winst te maken. “Het is dus een heel andere insteek dan de Ubers van deze wereld, die zich onder meer in Frankrijk op de markt van de geneesmiddelenbezorging werpen en wellicht ook naar België komen.”

Wat als het platform erg groot wordt en de inkomsten blijven stijgen? Wordt Smile dan geen commerciële speler die winst maakt dankzij onbetaalde vrijwilligers? “In dat geval willen we die winst investeren in patiënten- en wijkorganisaties,” legt Van Wylick uit.

De website van alle apotheken

De eerstvolgende horde is om genoeg apotheken te overtuigen om mee te doen. “Op dit moment bieden maar 2 procent van de apotheken onlineverkoop aan. Op termijn kunnen we ook de website worden van alle apotheken van België.”

Meer info over Smile vind je hier.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni