| Rooftopbar Rooftop 58 met daaronder het panoramisch restaurant.

Werken bij Rooftop 58? Nederlands niet vereist volgens ‘foutieve’ vacature

© BRUZZ
23/05/2024

Wil je werken bij de rooftopbar op de bovenste verdieping van het Administratief Centrum BruCity? Dan is Nederlands kunnen uitdrukkelijk geen vereiste, zo staat in een online vacature. ‘Ongehoord’, vindt CD&V-gemeenteraadslid Bianca Debaets. De uitbater van de rooftopbar spreekt van een ‘fout’ in de vacature.

Op de vacaturesite Indeed staan opmerkelijke vacatures voor Rooftop 58, de bar met een prachtig panorama op het dak van het BruCity-gebouw in hartje Brussel. De bar zoekt nog flexijobbers voor de zondagsbrunch met als functie barista, rangleider, ober en barman.

Op zich niets ongewoons, maar helemaal onderaan staat er een opmerkelijke zin: ‘Néerlandais non requis’, ofwel ‘Nederlands niet vereist’. Dat ligt gevoelig, want de bar bevindt zich in een gebouw van de Stad Brussel.

Verbijstering

“Met verbijstering las ik de vacature”, zo laat Brussels gemeenteraadslid en lijsttrekker voor het Vlaams Parlement Bianca Debaets (CD&V) weten in een persbericht. “Daarmee zeg je als stadsbestuur dat het Nederlands er niet meer toe doet in de hoofdstad van het land. Maar het tegendeel is waar, Stad Brussel heeft net zoals het Gewest officieel een tweetalig statuut.”

Debaets vindt het ‘ongehoord’ dat de bar personeel aanwerft dat niet aan de tweetaligheidsvereisten voldoet. “Een fout signaal dat werkelijk elke verbeelding tart.”

Toeristische hotspot

“Dat moet een fout geweest zijn”, reageert Thomas Trothen, mede-oprichter van LO Group, die de rooftopbar uitbaat. “Personeel dat in contact komt met klanten moet verplicht tweetalig zijn, Nederlands en Frans. En als toeristische hotspot is kennis van het Engels sterk aanbevolen.”

Voor werknemers in de keuken of achter de schermen zijn de eisen niet zo streng: "Probeer maar eens drie- of tweetalig keukenpersoneel te vinden", zegt Trothen daarop. "Als je geen klanten bedient, volstaat één taal. Maar de bediening is altijd minimaal tweetalig in de landstalen. Dat moet ook, anders geven klanten ons slechte recensies.”

Verplicht voor zaalpersoneel

Toch geeft Trothen toe dat het moeilijk is om gekwalificeerd en tweetalig personeel te vinden: “Zeker studenten zijn vaak maar een van beide talen machtig en het Engels. Maar we doen ons best, het blijft voor ons verplicht voor het zaalpersoneel.”

Trothen vindt de media-aandacht voor de jobaanbieding fel overdreven. Hij haalt bovendien uit naar Debaets: “Waarom houdt een gemeenteraadslid zich hiermee bezig? Er zijn toch veel belangrijkere problemen in Brussel dan jobaanbiedingen voor een horecazaak?”

De deadline voor de bewuste vacature is ondertussen verlopen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , brucity , Bianca Debaets , Rooftop 58

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni