Ondanks een lopende asielprocedure in Duitsland, zou een Soedanees ondervraagd zijn door het omstreden identificatieteam van Soedan. Hij kreeg kort daarna door de Belgische overheid het nieuws gerepatrieerd te zullen worden. Directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken zet de puntjes op de i: 'De procedure in Duitsland was al afgelopen. De Dienst Vreemdelingenzaken heeft géén Soedanezen uitgewezen van wie nog een asielprocedure liep.'
'Soedanees die in Duitsland asiel aanvroeg, niét onterecht uitgewezen'
Lees ook: Weyts neemt het op voor Francken
De Soedanees werd eind juni gearresteerd in het Brusselse Maximiliaanpark. Ondanks een lopende asielprocedure, werd hij ondervraagd door het fel bekritiseerde Soedanese identificatieteam, zei zijn advocate, Hanne Van Walle, zaterdag in Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen.
'Kan niet'
De man diende zijn asielaanvraag in Duitsland in, maar zou kort na het verhoor in België een document hebben ontvangen waardoor hij zou worden gerepatrieerd naar Soedan.
Volgens de internationale rechtsregels mag iemand die in een asielprocedure zit nooit in contact worden gebracht met de overheid van zijn thuisland. Professor migratierecht Dirk Vanheule verduidelijkte dat iemand die nog in een procedure zit niet mag worden verwijderd.
"Als hij in Duitsland een asielaanvraag had ingediend, is het ofwel Duitsland of Italië (waar de man de Schengenzone binnenkwam, nvdr.) dat een eindbeslissing moet nemen,” zegt Vanheule.
DVZ ontkracht
Maar het verhaal zoals beschreven in de kranten klopt echter niet, zo stelt Freddy Roosemont, directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken, zaterdagnamiddag bij. De Belgische diensten kregen volgens hem op 12 juli het bericht dat de asielprocedure in Duitsland was afgelopen. De beslissing om de man uit te wijzen, dateert van daarna. "De hele ondertoon van het artikel, dat de Dienst Vreemdelingenzaken en staatssecretaris Francken er maar op los knoeien, klopt dus helemaal niet", aldus een misnoegde DVZ-baas.
De Soedanees verblijft intussen nog altijd in ons land. "Omdat we de man niet naar Duitsland konden sturen en ook niet naar Italië (waar hij was aangekomen, red.), was de enige optie - om niet te veel met die man te sollen - een asielaanvraag in België", zegt de DVZ-baas.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.