Belga

| Igor Thiago en Christian Burgess duelleren om de bal tijdens de play-offwedstrijd tussen Club Brugge en Union afgelopen seizoen.

Alles blijft bij het oude in de Jupiler Pro League

© BRUZZ - Belga
20/06/2024
Updated: 20/06/2024 15.27u

Er komt vanaf het seizoen 2025-2026 geen nieuw competitieformat in de hoogste klasse van de Belgische voetbalcompetitie. De clubs kwamen niet tot een vereiste tweederdemeerderheid tijdens de stemming over een aantal nieuwe formats. Lorin Parys, de CEO van de Pro League, is niet al te ontgoocheld. "Het buitenland benijdt ons om de spannende ontknoping van de competitie, en ook de fans en de tv-rechtenhouder vinden het de kers op de taart."

Het competitieformat in de hoogste voetbalklasse zal na volgend seizoen niet veranderen. Er lagen verschillende voorstellen op tafel, maar daarvan kreeg geen enkele donderdag op de algemene vergadering van de Pro League in Diegem de vereiste tweederdemeerderheid.

Ook na volgend seizoen zal de hoogste klasse dus bestaan uit zestien ploegen waarvan de top zes na de reguliere competitie en een puntenhalvering om de titel strijdt. Ook de huidige Europe play-off (met ploegen 7 tot 12) en de Relegation play-off (met ploegen 13 tot 16) blijven van kracht.

Union ontgoocheld

Onder andere Union, dat de afgelopen twee seizoenen de nadelen ondervond van het bestaande format, was vragende partij voor minder aantal ploegen in de eindfase van de competitie en hoopte ook dat de halvering, die er mede voor zorgde dat de Brusselse club het afgelopen seizoen de titel aan Club Brugge moest laten, zou geschrapt worden.

"Dat de puntenhalvering blijft? Dat is wel een ontgoocheling ja, want er zijn veel teams die daar hetzelfde idee over hebben", reageerde ceo Philippe Bormans bij Sporza. "Maar andere clubs liggen daar dan weer niet wakker van, en elke club kijkt naar zijn eigen belangen."

Ook tv-rechtenhouder zeker van kers op de taart

Lorin Parys, CEO van de Pro League, vindt het geen gemiste kans dat het competitieformat in het Belgische voetbal na volgend seizoen ongewijzigd blijft. "Elke club wil natuurlijk wel ergens één element aanpassen, en dan is het niet fijn als dat niet gebeurt. Maar iedereen is er wel van overtuigd dat het huidige format een goed format is op vlak van de spanning die we ermee creëren", vertelde Parys na afloop van de vergadering. "Mijn Europese collega's kijken vol jaloezie naar de spannende ontknoping die wij hier nu al twee seizoenen op rij kenden, waarbij we een helikopter moesten inzetten omdat we niet wisten in welk stadion er zou gevierd worden. Voor de fans en zeker ook voor de tv-rechtenhouder is zoiets de kers op de taart."

Ook de fel bekritiseerde puntenhalvering na de reguliere competitie blijft dus van kracht. "Veel clubs wilden die liever zien verdwijnen, maar je stemt over een volledig format en dan moet je het over alles eens zijn", onderstreept Parys. "En er zijn zeker ook clubs die het willen behouden omdat ze het heel spannend vinden."

Nu het duidelijk is met welk format de Belgische competitie na volgend seizoen verder zal gaan, kan de Pro League op zoek naar een geschikte partner voor het nieuwe mediacontract dat binnenkort moet worden onderhandeld. "Je moet zekerheid hebben over het product dat je op de markt brengt. Dat product is voor de tv-rechtenhouders het competitieformat", stelt Parys. "Nu is er die duidelijkheid en zijn we klaar om na de zomer de markt op te gaan. Dit hadden we nodig."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Jupiler Pro League

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni