Belga

| Aanvoerder Ludwig Augustinsson scoorde in de tiende minuut het eerste Brusselse doelpunt. Hij wordt gefeliciteerd door ploegmaats Leoni en Stroeykens.

Anderlecht wint met klein verschil van Dinamo Minsk: 0-1

© BRUZZ - Belga
22/08/2024

In een naargeestig decor in het Hongaarse stadje Mezokovesd won Anderlecht donderdagavond met klein verschil (0-1) de 'uitwedstrijd' tegen het Wit-Russische Minsk in de laatste kwalificatieronde voor de Europa League. De poulefase van het tweede Europese toernooi ligt om de hoek. Volgende week kunnen de Brusselaars de klus klaren in het eigen Astridpark.

De Zweed Ludwig Augustinsson scoorde het enige doelpunt van de avond, al na tien minuten in de eerste helft. Hij verlengde een hoekschop van Rits in doel.

Brian Riemer dropte Foket, Angulo en Vazquez in de basis. Angulo moest de geblesseerde Amuzu op de linkerflank vervangen, Vazquez startte voorin in plaats van Kasper Dolberg en Foket, die deze zomer overkwam van het Franse Stade Reims, nam de plaats in van Killian Sardella als rechtsback in een viermansdefensie met Ludwig Augustinsson, die tot aanvoerder werd gebombardeerd.

Anderlecht had lange tijd de wedstrijd volledig onder controle, zonder grote kansen af te dwingen. Na de rust hadden de Brusselaars weinig overschot. Tegenover kansen van Dreyer en Verschaeren stonden drie mogelijkheden van de Wit-Russen, maar telkens schoot doelman Colin Coosemans zijn ploeg te hulp.

Vanwege de betrokkenheid van Wit-Rusland in de oorlog in Oekraïne werd de heenwedstrijd van dit tweeluik in Hongarije gespeeld. Dat gebeurde in een leeg stadion, wat de sfeer helemaal drukte. Nooit was er sprake van een Europees duel die naam waardig.

De terugwedstrijd is voor volgende donderdag om 20u00 gepland in het Astridpark. De sterkste na twee duels speelt in de competitiefase van de Europa League. De verliezer moet vrede nemen met de Conference League.