Na twintig speeldagen kamperen Anderlecht en Union tijdens de (korte) winterstop op plaats drie en vijf in de vaderlandse voetbalcompetitie. RSCA-legende Olivier Deschacht en Union-fanaat Fabrizio Basano schetsen een gemengd beeld van beide clubs. “Bij 2-1 tegen Dender moet Anderlecht zich niet ingraven, maar zoeken naar de derde en vierde goal.”
Belga (montage: BRUZZ)
De parcours van de twee Brusselse clubs op het hoogste niveau delen dit seizoen een aantal grilligheden: van kampioenwaardige momenten over offensieve (on)mondigheid tot onverklaarbare off-days. Het mag dus niet verbazen dat het verschil tussen Anderlecht en Union na twintig speeldagen amper twee punten bedraagt.
Toch duiken de recordkampioen en la Vieille Dame niet met hetzelfde gevoel de winterstop in. Union blikt terug op een sterke vier op zes tegen Club Brugge en AA Gent, paars-wit trok met hoofdpijn naar de eindejaarsfestiviteiten na nul op zes tegen leider KRC Genk en promovendus Dender.
‘Tikkeltje angst’
De partij tegen Dender had nochtans alles om RSCA met de nodige adrenalinestoot het nieuwe jaar in te katapulteren. Niet alleen Thorgan Hazard, maar ook Jan Vertonghen maakten na maandenlange afwezigheid weer deel uit van de kern. De klassieke lichtshow kreeg in de eindejaarssfeer zo nog extra cachet.
Ook na de non-prestatie op het veld van Genk moest tegen Dender de rol van derde hond in de titelstrijd kracht bijgezet worden – al is het nog te vroeg om uitspraken te doen over welke teams Genk en Club Brugge straks al dan niet zullen uitdagen in de play-offs.
Anderlecht ging rusten met 2-1 op het bord, maar gaf die voorsprong in het slot helemaal weg: Dender wuifde het jaar uit met een 2-3-zege. “Wat ik niet begrijp, is dat Anderlecht zich bij 2-1 ingraaft”, zegt RSCA-icoon Olivier Deschacht aan BRUZZ. “Je moet dan zoeken naar een derde en vierde goal, die wedstrijd controleren en doodmaken. Dominant blijven. Maar nee: er was weinig comfort en zelfs een tikkeltje angst aan de bal.”
'Coach David Hubert straalt rust uit, communiceert helder, gebruikt de kern goed en heeft zijn spelers goed in de hand'
17 jaar lang verdediger bij Anderlecht
Achteruitkijkspiegel
Enkele foutjes in de achterste linie lagen mee aan de basis van de nederlaag, maar toch spaart ex-verdediger Deschacht de defensie van paars-wit. “De pressing loopt niet goed”, vindt de gewezen Rode Duivel.
"En dan komt er nu eenmaal veel druk op de verdediging. Het probleem bij die nul op zes is voor mij meer de manier waarop sommige spelers zich wegsteken, of hoe anderen overklast of simpel overmeesterd worden. Nochtans moeten de jonge jongens toch uitblinken in loopvermogen en tonen dat ze elk moment de bal willen."
Al hoeft de nul op zes niet te betekenen dat het kommer en kwel is bij de recordkampioen. Toch is de ijskoude realiteit dat de afstand met nummer twee Club Brugge (acht punten) groter is dan die met nummer negen Dender (zes punten). Op die manier bestaat het risico dat paars-wit wat begint te loeren in de achteruitkijkspiegel, en dat met het bezoek van Club Brugge in het vooruitzicht begin januari.
“Al wil ik wel benadrukken dat er positieve automatismen in het spel gekropen zijn, dat de structuur goed is”, aldus Deschacht. Bovendien moeten sterkhouders Thorgan Hazard en Jan Vertonghen in de loop van januari mondjesmaat terugkeren.
“Zij moeten de problemen die ik aankaartte mee oplossen: de bal vragen in moeilijke omstandigheden, blijven zoeken naar doelpunten, wedstijden controleren, het tempo versnellen of net vertragen. Op die vlakken zullen de kwaliteit en ervaring van Hazard en Vertonghen moeten doorwegen.”
Hubert
Verder onthoudt Deschacht de impact van scherpschutter Kasper Dolberg – al goed voor twaalf doelpunten in de competitie – en de ijzersterke Europese campagne. Ook de swingende periode tussen eind oktober en midden december met acht overwinningen en drie draws in elf opeenvolgende wedstrijden verdienen net als de geslaagde entree van coach David Hubert de nodige lof.
“Laat me wel wezen: het kan ook nog een fantastisch seizoen worden. Die voorlopige derde plek in de Europa League had niemand verhoopt en zowel in de competitie als de beker moet het mogelijk zijn om tot de laatste week mee te strijden. David Hubert spreekt de ambitie om op drie fronten mee te doen ook uit en dat is zoals het hoort. Hij weet ook dat de vormcurve van jongens zoals pakweg Leander Dendoncker stijgt en beseft wie er straks nog terugkomt uit blessure.”
Ook over de stijl van de jonge trainer is Deschacht te spreken. “Hij straalt rust uit, communiceert helder, gebruikt de kern goed en heeft zijn spelers goed in de hand. Ik kan alleen maar zeggen: blijven pushen, niet pamperen. Streng blijven tegen de jonge gasten. Iemand als Yari Verschaeren moet bijvoorbeeld eens wakker gaan worden. Als ik Hubert wel iets mag aanraden, is het dat hij werk moeten maken van de pressing”, besluit ‘Oli’.
Lees verder onder de foto
Defensieve as
Ook bij Union staat met Sébastien Pocognoli een jonge, Belgische coach aan het roer die net zoals Hubert zijn trainersvuurdoop beleeft. Net dat gebrek aan ervaring op het hoogste niveau en het vertrek van sleutelspelers – vooral in het offensieve compartiment – leidden ertoe dat Union-watchers zich in de zomer opmaakten voor een overgangsseizoen.
“Dat gevoel kwam lange tijd ook uit”, zegt Fabrizio Basano, auteur van het boek USG Royale Union Saint-Gilloise: 125 years en oprichter van supportersgroep Union Bhoys. “Dat was ook niet onlogisch, met een nieuwe coach en jonge spelers die uit de Litouwse, Kroatische of Israëlische competitie kwamen. Die hebben tijd nodig. Het seizoen begon dus logischerwijs moeilijk, je voelde dat er onvoldoende vertrouwen was voorin. Het waren de verdedigers die voor de goals zorgden.”
Dat de defensieve as wel intact bleef, speelt volgens Basano een belangrijke rol in de recente kentering bij Union: na een periode van bivakkeren onder de top zes is Union naar een vijfde plek geklommen.
“Dat komt door de stabiliteit van die defensieve as (samen met Anderlecht heeft Union het minst aantal doelpunten geslikt van alle clubs, JB) en omdat de mayonaise bij de nieuwe jongens voorin begint te pakken”, aldus Basano.
Met de tandem Franjo Ivanovic en Promise David lijkt Union weer een gouden aanvallersduo in handen te hebben. “Iedereen voelt dat er weer een ploeg staat die zich aan het smeden is, waarin spelers niet voor zichzelf maar voor elkaar spelen. Die groepsgeest was de kracht van het Union dat de voorbije jaren hoge toppen scheerde.”
‘Weerstand’
Volgens Basano zijn het in de eerste plaats de sterkere prestaties op het veld in de voorbije weken die ook voor vertrouwensboost zorgen bij Pocognoli. “Ook hij heeft een leerproces doorstaan en mocht meteen heel wat kritiek slikken toen het in de beginmaanden stroef liep”, herinnert Basano zich.
“Pocognoli is wel iemand die weerstand toont. Daardoor past hij ook goed bij de club. Hij heeft het negatieve beeld ook kunnen keren: ik heb het gevoel dat hij de voorbije weken, en ook in de Europese wedstrijd, meer grip heeft op wedstrijden, de match beter leest. Dat was oorspronkelijk helemaal niet zo.”
Toch blijft de Italo-Belg met de voetjes op de grond, zelfs al wordt er links en rechts gespeculeerd dat als Union de trend van de voorbije weken voortzet, het in de eindstrijd het vuur aan de schenen van Club of Genk zou kunnen leggen.
“Het hoofddoel blijft de play-offs (top zes, JB) bereiken”, countert Basano. “Ik denk toch dat zeker Club en ook Genk met hun sterke kern een streepje voor hebben. Laten we eerst proberen om Antwerp te verslaan in de kwartfinale van de beker en de barrages van de Europa League te bereiken. Dat zou een fikse vertrouwensinjectie betekenen. Maar ik geef wel toe dat als outsider in plaats van leider starten aan de play-offs weleens in ons voordeel zou kunnen spelen. Al weet ik tegelijkertijd dat Union verre van zeker is van de play-offs, verschillende teams azen op die top zes.”
'Loïc Lapoussin moet wel begrijpen dat hij blijft opereren in een professionele groep, niet in een caféploeg'
Union-fanaat
Lapoussin
Tot slot bleef Union de voorbije maanden in de ban van de speler die misschien wel de flamboyantste uit de recente clubgeschiedenis is: Loïc Lapoussin. De dribbelkont moest eerst vrede nemen met een plek in de b-kern, maakte in oktober meteen indruk bij zijn terugkeer, maar viel vorige week weer uit de gratie bij staf en bestuur nadat hij opnieuw zijn kat stuurde naar een training.
“Eigenlijk vermoedde ik dat hij in de zomer al vertrokken zou zijn”, reageert Basano. “Maar ik denk dat het juiste bod er toen niet is gekomen. De situatie is erg jammer, want Lapoussin is niet alleen offensief heel getalenteerd, hij voerde ook meer en meer nuttig werk uit op defensief vlak”, zag Basano.
“Maar je blijft wel opereren in een professionele groep, niet in een caféploeg. Je kan je niet boven die groep stellen. Zeker niet bij een club met de filosofie van Union, waar het grotere geheel altijd primeert.”
Lees meer over: Sport , RSC Anderlecht , Union , Fabrizio Basano , Olivier Deschacht , Jupiler Pro League
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.