| Fans op café

Tien leuke plekken om naar het EK voetbal te kijken

Emmanuel Vanbrussel
15/06/2024

Bestaat er een meer sfeervolle plek om de wedstrijden te volgen dan op café? Een selectie, zonder enige pretentie van volledigheid.

Chapeau blanc (Anderlecht)

'Le Chapeau Blanc' (ook: 'De Witte Hoed'), aan het Dapperheidsplein in Anderlecht, is vooral bekend als familiale brasserie. De geschiedenis van dit Anderlechtse instituut gaat terug tot 1890.

Tijdens de EK wordt de eerste verdieping omgetoverd tot supporterszaal met groot scherm. Niet alleen voor de matchen van de Rode Duivels, maar voor alle EK-matchen.

BIGH (Anderlecht)

Wie een ecologische setting zoekt, kan terecht bij aquacultuurkwekerij BIGH. De openingsmatch van de Rode Duivels van maandag zal er te volgen zijn op de rooftop van de stadsboerderij.

Le Marseillais (Marollen)

De fans van Kylian Mbappé en Antoine Griezmann kunnen voor een portie Frans chauvinisme terecht op het Vossenplein in hartje Marollen, in Le Marseillais du Jeu de Balle.

Het etablissement is tijdens het reguliere seizoen een thuishaven voor fans van Olympique Marseille en Union Sint-Gillis, maar supportert tijdens het EK vooral voor Les Bleus en ook voor de Rode Duivels. Er is zowel binnen als op het terras een tv-scherm voorzien.

O'Reilly's (Beursplein)

De talrijke Ierse pubs in Brussel zenden het hele jaar door sportwedstrijden uit. Ze zijn populair bij het Engelstalige en expat-publiek. Wellicht de bekendste is O'Reilly's aan het Beursplein. Iets verderop heb je Celtica (Kiekenmarkt) en Dubliner (Beenhouwersstraat).

Ierland is wel niet gekwalificeerd en Schotland is barslecht aan het tornooi begonnen. Maar tijdens de matchen van favoriet Engeland zullen de emoties ongetwijfeld hoog oplopen. En dan is er ook nog outsider Wales.

De Valera's (Flagey)

Ook buiten het centrum zetten de Irish Pubs alles op alles om van het EK een kassucces te maken. Bijvoorbeeld The Wild Geese in de Europese wijk. De Valera's op het Flageyplein mikt op honderden fans per match en pakt daarom uit met liefst 12 tv-schermen.

Café Portugal (Elsene)

Iets verderop, op de hoek van de Kroonlaan en de Mouterijstraat, kijkt Café Portugal vooral uit naar komende dinsdag. Want dan begint Portugal, nog steeds met de inmiddels 39-jarige Cristiano Ronaldo, aan het tornooi tegen Tsjechië.

Elsene en Sint-Gillis zijn traditioneel de hotspots voor de Portugese voetbalfans, met verscheidene cafés en restaurants die de Seleção Portuguesa op de voet volgen.

L'Ermitage (Sint-Gillisvoorplein)

Ook de cafés op het Sint-Gillisvoorplein rekenen op het EK om het huidige kwakkelseizoen (door het slechte weer) te redden. L'Ermitage gaat er de matchen van twee ploegen uitzenden op groot scherm: de Rode Duivels en Les Bleus. Niet onlogisch, gezien de grote Franse gemeenschap in de buurt.

In den Hemel (Ganshoren)

Het leek er even op dat het einde voor In den Hemel nabij was, maar het café in Ganshoren werd recentelijk gered door vier stamgasten. Het gaat alle matchen van de Rode Duivels uitzenden, en daarnaast ook de EK-matchen tijdens de openingsuren.

Gare Maritime (Thurn & Taxis)

Wie de combinatie zoekt van groot scherm, veel ruimte en binnen kan voor de matchen van de Rode Duivels onder meer terecht in de Gare Maritime, de reusachtige overdekte hal op de site van Tour & Taxis waar er ook een food market is.

Fox Food Market (Watermaal-Bosvoorde)

Een gelijkaardige optie, maar dan aan de andere kant van Brussel, is de Fox Food Market in het voormalige AXA-gebouw op de Vorstlaan in Watermaal-Bosvoorde. De food market wordt voor de matchen van de Rode Duivels omgevormd tot een "food & foot market".

Of toch liever buiten op groot scherm?

Dat kan op deze plekken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni