Twaalf van de vijftig Vlaamse publieke jeugdsportverenigingen in Brussel zijn volzet en zitten dus met een ledenstop. Dat blijkt uit een antwoord van Ans Persoons (Vooruit.brussels), Brussels minister van Sport op een vraag van collegelid Mathias Vanden Borre (N-VA) in de Vlaamse Gemeenschapscommissie.
Een op de vijf Vlaamse jeugdsportclubs in Brussel volzet
Vorige maand werd duidelijk dat Vlaamse sportclubs met een tekort aan sporttrainers kampen: "Uit een bevraging door de Vlaamse Sportfederatie blijkt dat de helft van de 18.500 sportclubs in Vlaanderen op zoek is naar extra trainers", zegt parlementslid Vanden Borre.
Hoe zit dat juist in Brussel? Ook hier blijkt die zoektocht vaak moeizaam. Bovendien zorgt een tekort aan trainers er onder meer voor dat sportclubs noodgedwongen een ledenstop invoeren. Zo hebben twaalf van de vijftig Brusselse sportverenigingen, die bij een Vlaamse sportfederatie erkend en gesubsidieerd worden, een ledenstop ingevoerd.
Populaire sporten
Wat ook meespeelt bij een ledenstop is de populariteit van de sporttak, legt Persoons uit. Een ledenstop komt zo vaker voor bij zwemmen, basketbal en voetbal. Ook een gebrek aan infrastructuur ligt daar soms mee aan de oorzaak van, geeft Persoons toe, net als een gebrek aan draagkracht bij de vrijwilligers die de werking organiseren.
Dat herkent ook de Franstalige jeugdbasketbalploeg Royal CANTER Schaerbeek, die ook een ledenstop heeft ingevoerd. "Onze ploegen zitten goed vol", legt Alain Lenglez, voorzitter van de club uit. "Schaarbeek is heel jong, er is dus een grote vraag naar sporten en beweging."
Intussen moest de club tientallen nieuwe leden weigeren en wordt er met een wachtlijst gewerkt. "Nieuwe leden moeten wachten op het nieuwe seizoen om zich te kunnen inschrijven of we proberen hen naar andere clubs te begeleiden."
"We hebben zo'n dertig ploegen, die we verdelen over drie zalen", gaat Lenglez verder, "maar we moeten die ook met andere sporten delen. Er zijn gewoon niet genoeg zalen, er moeten er dringend meer komen."
Bovendien loopt ook de zoektocht naar professionele coaches moeizaam bij Royal CANTER.
Aanbod vergroten
Om het probleem op te lossen hoopt de VGC-sportdienst ouders en hun kinderen te ondersteunen door hen door te verwijzen naar alternatieven en wil de VGC ook het aanbod vergroten. "Daar wordt aan gewerkt", zegt Persoons.
Daarnaast zijn volgens haar pilootprojecten opgezet die voornamelijk aantoonden dat de inzet van een professionele jeugdsportcoördinator het grootste effect had om duurzame jeugdwerkingen uit te bouwen. Ook daar wil de VGC dus meer op inzetten.
Lees meer over: Brussel , Schaarbeek , Sport , VGC , Ans Persoons , jeugdsport
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.