BRUZZ I RSCA

| Sinds vorig jaar mogen clubs in de Jupiler Pro League 15-jarigen opstellen. Ze moeten wel over een profcontract beschikken, wat dus het geval is voor Joakim Lavia.

Joakim Lavia, 15 jaar en broer van Roméo, tekent eerste profcontract bij RSC Anderlecht

© Belga - BRUZZ
21/08/2024

Joakim Lavia, in februari 15 jaar geworden, heeft maandag zijn eerste profcontract (dat zal lopen tot juni 2027) versierd bij RSC Anderlecht. Paars-wit bracht het nieuws woensdag naar buiten. Door een wijziging in de reglementen vorig jaar komt een 15-jarige in aanmerking voor het eerste elftal.

De 15-jarige aanvallende middenvelder doorliep alle jeugdreeksen bij RSCA en is de jongere broer van Roméo Lavia, een voormalig jeugdproduct van de club dat afgelopen weekend zijn debuut vierde in het eerste elftal van Chelsea in de topper tegen Manchester City (0-2-nederlaag).

"Joakim is erg veelzijdig en kan op meerdere posities op het veld spelen. Hij combineert snelheid met een goede techniek. Hij is ook een beslissende speler die kan scoren en de aanval kan opzetten", liet Academy Director Mikkel Hemmersam zich uit op de clubwebsite van de Brusselaars.

romeo lavia

| Roméo Lavia, broer van Joakim, toen nog altijd jeugdspeler van Anderlecht. Ondertussen is hij aangesloten bij Chelsea.

Sinds het Koninklijk Besluit van 25 mei 2018 is het mogelijk voor jonge voetballers om vanaf 15 jaar een (deeltijds) profcontract te tekenen. Daarvoor was de minimumleeftijd vastgelegd op 16 jaar.

Voorwaarden voor het tekenen van een (deeltijdse) arbeidsovereenkomst voor een betaalde minderjarige sportbeoefenaar is dat hij of zij de eerste 2 jaren van het middelbaar onderwijs heeft doorlopen (einde van de voltijdse leerplicht).

Is deze laatste voorwaarde niet vervuld, dan kan een arbeidsovereenkomst pas vanaf 16 jaar. De jongere blijft evenwel deeltijds leerplichtig tot de leeftijd van 18 jaar (of het einde van het schooljaar in het jaar waarin hij 18 jaar wordt).

Sinds vorig jaar mogen clubs in de Jupiler en Challenger Pro League ook 15-jarigen opstellen. Ze moeten wel over een profcontract beschikken, wat dus het geval is voor Joakim Lavia.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni