Belga

| Bij Anderlecht gaan ze ervanuit dat de slechte staat van de grasmat in het Astridpark hen al enkele punten in de competitie heeft gekost.

Nieuwe stap RSC Anderlecht in aanpak slechte grasmat: zuurtegraad stadswater verlagen

© BRUZZ
24/09/2024

Ondanks eerdere ingrepen blijft de grasmat in het Lotto Park kampen met problemen. Om die aan te pakken, onderneemt RSC Anderlecht enkele nieuwe stappen. Zo komt er een zuiveringsinstallatie voor het Brusselse grondwater, waarmee het speelveld besproeid wordt.

Tijdens de laatste thuismatch tegen Charleroi werd duidelijk dat de grasmat in het Astridpark er niet optimaal aan toe is. “Zelfs in de Franse tweede klasse zag ik nooit een veld dat er zo slecht bij lag”, gaf Carolo-doelman Mohamed Kone achteraf te kennen in Het Laatste Nieuws.

Volgens de Brusselse club gaat het vooral om visuele problemen. “Tijdens het tussenseizoen hebben we de toplaag van het veld aangepakt”, zegt woordvoerder Mathias Declercq. “Maar aangezien het vorige seizoen vrij laat eindigde en er voor de competitiestart nog een galamatch plaatsvond, bleef er weinig tijd over voor het nieuwe gras om echt weerbaar te worden.”

En dat er op een goeie anderhalve week tijd vier thuismatchen waren, hielp ook niet. Wel werkt RSCA samen met ‘Raw Stadia’, een bedrijf dat software ontwikkelde om grasmatten te monitoren. “Uit hun analyse bleek dat het veld er op technisch vlak behoorlijk goed aan toe is”, zegt Declercq.

Zuurtegraad

Er komt ook een rustigere periode aan voor de recordkampioen. Binnenkort staat er nog één thuiswedstrijd op de planning, nadien is het tijd voor de interlandbreak. “Die periode zal het veld ongeveer een maand onaangeroerd blijven. Hopelijk genoeg tijd voor het gras om te settelen.”

Toch resten er nog enkele moeilijkheden voor de grasmat in het Astridpark. Zo zorgt de pH-waarde van het Brusselse water, waarmee het veld besproeid wordt, voor wat problemen. “Voor alle duidelijkheid is dat water nog steeds drinkbaar”, stelt Declercq gerust.

Eerder gaat het om een conflict tussen de zuurtegraad van het water en de chemische samenstelling van de ondergrond. De pH-waarden blijken er te hoog, waardoor de inworteling van het gras moeizamer verloopt. Dat hoopt RSCA aan te kunnen pakken met behulp van een nieuwe waterzuiveringsinstallatie, die de zuurtegraad van het stadswater kan verlagen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport , rsca , grasmat Lotto Park , Jupiler Pro Leage

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni