Olympisch feest op Grote Markt: atleten gehuldigd vanop balkon

© BRUZZ - Belga
12/08/2024
Updated: 12/08/2024 19.08u

In de verzengende hitte werden maandag op de Grote Markt de olympische atleten van Team Belgium gehuldigd. Onder meer Nafi Thiam, Remco Evenepoel, de Belgian Cats, de Belgian Panthers, judoka Gabriella Willemsen en bronzen wielrenner Fabio Van den Bossche tekenden present. Volgens de Brusselse politie waren er 5.000 mensen aanwezig bij de huldiging.

Maandagnamiddag keerde het gros van de Belgische olympische atleten terug naar België. Na hun aankomst in Brussel-Zuid ging het vrijwel linea recta naar het stadscentrum van Brussel, waar ze hun opwachting maakten op het balkon van het stadhuis voor een grote groep fans.

Op een binnenplein van het stadhuis werden de atleten opgewacht door Brussels burgemeester Philippe Close en enkele andere prominente PS-politici, zoals ex-minister Karine Lalieux en Brussels schepen van Grote Evenementen Delphine Houba. Ook de ex-minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib (MR), mocht tweevoudig olympisch kampioen Remco Evenepoel de hand schudden.

Op de Grote Markt voor het stadhuis kwam omstreeks 16.30 uur Average Rob de fans eerst nog opzwepen. Even later verschenen de spelers een voor een op het balkon, met op het einde de medaillewinnaars.

'Liever met medaille'

Belgian Cat Julie Vanloo zei dat de ceremonie "super leuk" was, maar dat ze toch liever het publiek had toegewuifd "met een medaille in de handen." In 2023 stonden de Belgian Cats al eens op het balkon van het Brusselse stadhuis nadat ze Europees kampioen speelden.

"Het is de tweede keer dat we hier staan. Dat toont aan dat België heel erg sport-minded is en volledig achter ons staat." Na de sportieve inspanningen van de voorbije weken "ga ik frieten eten," lachte Vanloo.

Ook turnster Nina Derwael, die nipt naast een medaille greep in Parijs, was erbij. "Het is geweldig om hier toe te komen na de sluitingsceremonie en zo fijn onthaald te worden. Dat is altijd wel een speciaal gevoel," aldus Derwael.

Zilveren marathonloper Bashir Abdi vond de ceremonie "fantastisch." "We hebben tijdens de spelen in Parijs het thuispubliek absoluut gevoeld. Het is heel erg bijzonder om hier toe te komen en het samen te kunnen vieren." Volgens Abdi maakt de steun van het publiek "absoluut het verschil."

(Lees verder onder de foto's)

Olympische Spelen in Brussel

Sportmannen en -vrouwen die hun prestaties komen vieren op het balkon is een belangrijke traditie, vindt Brussels schepen van Sport Benoit Hellings (Ecolo-Groen). De traditie stemt van de tijd van Eddy Merckx, toen hij de Ronde van Frankrijk voor de eerste keer won in 1969. "Nu zijn alle grote sportmannen en -vrouwen welkom. Het is een traditie, en die moeten we respecteren," zegt hij tegen BRUZZ.

Of de Olympische Spelen ooit in Brussel mogelijk zouden zijn, is dan weer iets anders. "We hebben al andere sportevenementen georganiseerd en dat moeten we ook blijven doen, maar de Olympische Spelen zijn een zeer groot evenement. Parijs heeft dat zeer goed gedaan, maar ik denk dat het een beetje te groot is voor Brussel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Sport , Remco Evenepoel , patrick evenepoel , Grote Markt , burgemeester Philippe Close

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni