Youri Tielemans en Kevin De Bruyne tijdens de wedstrijd met de Rode Duivels tegen Slowakije op 17 juni 2024

PhotoNews

| De wedstrijd van de Rode Duivels tegen Slowakije op 17 juni.

Rode Duivels spelen veelbesproken interland tegen Israël in Hongarije

JB
© BRUZZ - Belga
16/07/2024
Updated: 19/07/2024 15.53u

De Rode Duivels zullen in september naar Debrecen in Hongarije uitwijken voor hun Nations League-interland tegen Israël. Dat bevestigt de Belgische voetbalbond. Oorspronkelijk zou de wedstrijd in Brussel plaatsvinden, maar dat zag het stadsbestuur niet zitten.

Nadat het Brussels stadsbestuur vorige maand besliste om de organisatie van de wedstrijd tussen de Rode Duivels en Israël in het Koning Boudewijnstadion links te laten liggen, ging de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) op zoek naar een alternatief stadion in andere steden in ons land.

Al snel bleek dat die zoektocht geen sinecure zou worden. Burgemeesters van steden waar het Belgisch elftal in het verleden weleens neerstreek – Genk, Leuven, Luik of Brugge – wilden allemaal niet in de bres springen. Ook het Anderlechts gemeentebestuur paste voor de organisatie van de interland.

Net zoals Brussel-Stad beriepen ook andere steden zich op de ongeziene veiligheidsmaatregelen die getroffen zouden moeten worden, naast de delicate politieke connotaties die een bezoek van het Israëlisch voetbalelftal met zich zou meebrengen, gezien de oorlog die Israël voert tegen Hamas.

Toch weer Debrecen

De Belgische voetbalbond bevestigt dinsdag dat de Nations League-wedstrijd – ook de aftrap van de campagne van de Rode Duivels in het landentoernooi – in het buitenland gespeeld zal worden. De Hongaarse hoofdstad Boedapest leek toen de meest voor de hand liggende piste. Vrijdag raakt bekend dat de match achter gesloten deuren zal gespeeld worden in Debrecen in Oost-Hongarije.

Het Israëlische voetbalteam is al gewend aan die situatie. Sinds de start van de oorlog in Gaza in oktober vlogen de Israëli’s voor het gros van hun wedstrijden naar Hongarije. Vooral hoofdstad Boedapest, tweede stad Debrecen en het stadje Felcsút deden dienst als alternatieve ‘thuishaven’.

Financiële en sportieve domper

Voor de voetbalbond heeft een thuiswedstrijd in het buitenland afwerken een flinke impact. Ze loopt een klein miljoen euro aan inkomsten mis en mag de reiskosten zelf ophoesten.

Ook de sportieve gevolgen mogen niet onderschat worden. België is voor de Nations League in een zware poule terechtgekomen, met naast Israël ook Italië en Frankrijk. Drie dagen na de wedstrijd in het buitenland tegen Israël staat de clash met Les Bleus al op het programma, in Lyon. In oktober trekken de Rode Duivels naar Rome voor een match tegen Italië en ontvangen ze Frankrijk in ons land.

Een maand later eindigt de poulefase met een thuiswedstrijd tegen Italië en een nieuwe ontmoeting met de Israëli’s, die dan ‘gastheer’ spelen en wellicht voor Hongarije kiezen als decor.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Sport , Rode Duivels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni