Photonews

| Kevin Rodriguez, de spits van Union, had voor de rust al de mogelijkheid om te scoren voor de Brusselaars.

Scoreloos gelijkspel tussen Union en Noorse landskampioen

03/10/2024

Voor Union blijft het wachten op een eerste overwinning in de nieuwe Europa League. In het Koning Boudewijnstadion, waar de club nog enige tijd speelde toen het eigen complex in het Dudenpark werd gerenoveerd, bleven de Brusselaars steken op 0-0 tegen de Noorse landskampioen Bodo Glimt.

De efficiëntie ontbrak bij de Belgische bekerwinnaar. In het stadion, waar het in de lente nog te sterk bleek voor Antwerp, waren de uitgespeelde kansen niet te tellen. Alleen ontbreekt het Union al een hele tijd aan een doeltreffende afwerker. Een constatering die niet nieuw is en de vice-kampioen nog voor grote problemen kan stellen, indien daar niet snel iets opgevonden wordt.

Het was hoe dan ook opmerkelijk dat er voor rust door beide ploegen niet werd gescoord, want kansen waren er in overvloed. Kevin Rodriguez, die de geschorste Mohammed Fuseini verving, had al in de eerste minuut beter gebruik van de ruimte kunnen maken, maar ging overhaast te werk. Tien minuten later was zijn trap vernuftiger, maar toch zeilde de bal net naast. Ook de Noren kregen mogelijkheden, via oude bekende Philip Zinckernagel (ex-Standard en ex-Club Brugge) onder andere.

Bovenkant van de lat

In die fase leek een doelpunt voor Union een kwestie van tijd, maar zowel Ivanovic (na een voorzet van Castro-Montes) als Machida (na een hoekschop) miste van dichtbij. Onder toeziend oog van Victor Boniface, de man die dit soort avonden vaak aangreep om zijn reputatie van goalgetter aan te scherpen, probeerden de Brusselaars nog meer greep te krijgen op de wedstrijd. Dat lukte zonder evenwel nog grote kansen af te dwingen. Het waren uiteindelijk de Noren die in het derde kwartier voor doelgevaar zorgden. Zinckernagel, alleen voor Moris, had altijd moeten scoren. En op slag van rust kopte Hauge op de bovenkant van de lat.

Het waren niet de laatste grote kansen van de eerste helft, want op slag van rust zette Vanhoutte Ross Sykes vrij voor het Noorse doel. De Engelsman, die door Pocognoli in het hart van de Brusselse verdediging werd geplaatst omdat Kevin Mac Allister vorige week rood had gekregen, trapte schuin voor doel op de Noorse keeper.

Ook in de tweede helft toonde de thuisploeg bij vlagen goed combinatiespel, alleen liep het in de zone van de waarheid te vaak mis. Zo had op het uur Rodriguez, mooi door Sadiki afgezonderd voor doel, opnieuw een grote kans. De Ecuadoriaan trapte tot ontzetting van de 8.000 toeschouwers naast. Eerder had Union een strafschop verdiend toen Niang bij het betreden van het Noorse strafschopgebied door een verdediger werd aangetikt. De Tsjechische scheidsrechter wilde er niet aan.

Frustrerend

Bodo Glimt, toch landskampioen en competitieleider en vorige week nog te sterk voor FC Porto, kwam pas bij het ingaan van de slotfase weer even dreigen, maar uitgespeelde kansen bleven uit. Moris beleefde daardoor een van de meest rustige wedstrijden van de afgelopen maanden.

Toch kan Union niet tevreden zijn na een al bij al frustrerende avond. Zondagavond reizen de Brusselaars naar het Olympiastadion en rivaal Club Brugge, dat woensdagavond wel een Europese zege boekte. Een overwinning daar zou Union deugd doen, al was het maar om de twijfel te bannen uit de in het tussenseizoen flink vernieuwde selectie.