Belga

| Archiefbeeld.

Union bij winst tegen Lille of Fenerbahçe, Anderlecht tegen Dinamo Minsk of Red Imps

© Belga - BRUZZ
05/08/2024

Voor de derde kwalificatieronde van de Champions League neemt Union het op tegen het Tjechische Slavia Praag. Bij winst komt de Brusselse club uit tegen Lille of Fenerbahçe. Anderlecht neemt het in de Europa League op tegen Dinamo Minsk of de Lincoln Red Imps uit Gibraltar.

Union Sint-Gillis speelt op 7 en 13 augustus tegen Slavia Praag voor de derde voorronde van de Champions League. Het eerste duel vindt plaats in de Tsjechische hoofdstad, de thuiswedstrijd wordt gespeeld in het Anderlechtse Lotto Park.

Bij winst komen de Brusselaars uit tegen het Frans Lille of het Turkse Fenerbahçe. Dat is het resultaat van de loting van maandag in het Zwitserse Nyon. De Belgische vicekampioen en bekerwinnaar was reekshoofd in het niet-kampioenenspoor.

LOSC Lille plaatste zich vorig seizoen als vierde in de Ligue 1 voor de derde voorronde van de Champions League. Vorig seizoen haalden de Noord-Fransen nog de kwartfinales van de Conference League, waarin het na penalty's werd uitgeschakeld door Aston Villa. Fenerbahçe uit Istanboel werd vorig seizoen vicekampioen in Turkije en werd tevens in de kwartfinales van de Conference League ook na strafschoppen geveld door het Griekse Olympiacos, de latere winnaar.

Bij verlies naar Europa League

Bij verlies worden de manschappen van nieuwe coach Sébastien Pocognoli opgevist in de play-offs van de Europa League. Union maakte de voorbije seizoenen indruk in Europa. In het seizoen 2022-2023 werden de kwartfinales van de Europa League bereikt, vorig seizoen waren de achtste finales van de Conference League het eindpunt voor USG, tegen Fenerbahçe nota bene. De Brusselaars verloren in het Astridpark kansloos met 0-3 van de Turken, maar sloten hun Europese verhaal toch in schoonheid af met een 0-1-zege in Istanboel.

In de Champions League konden de Unionisten nog geen potten breken. In de zomer van 2022 speelden ze hun tot dusver enige twee wedstrijden in de voorrondes van het kampioenenbal. Toen was Rangers de opponent in de derde voorronde. De Schotten verloren in Leuven, waar Union destijds zijn thuiswedstrijd speelde, met 2-0, maar zetten voor eigen volk de scheve situatie recht met 3-0-zege. Bekerwinnaar Union begon op de openingsspeeldag aarzelend aan het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League met een doelpuntloos gelijkspel tegen promovendus Dender, maar toonde op de tweede speeldag tegen Beerschot, een andere promovendus, dan weer wel zijn waarde en won met 3-1. Daardoor staan de Unionisten na twee wedstrijden op een gedeelde vierde plaats in de stand.

Kampioen in Wit-Rusland

Anderlecht viert na een jaar afwezigheid zijn rentree in Europa door een derde plaats in 1A vorig seizoen. In het seizoen 2022-2023 haalde paars-wit vanuit de kwalificaties de kwartfinales van de Conference League, waarin het na penalty's ten onder ging tegen het Nederlandse AZ Alkmaar. Onderweg schakelde het onder meer de Spaanse topclub Villarreal uit.

De laatste deelname aan de Europa League dateert al van het seizoen 2018-2019, toen het in een poule met het Turkse Fenerbahçe, het Kroatische Dinamo Zagreb en het Slovaakse Spartak Trnava niet voorbij de groepsfase geraakte. Het seizoen daarvoor haalden de Brusselaars voor het laatst de groepsfase van de Champions League.

Dinamo Minsk werd vorig jaar kampioen in Wit-Rusland, maar geraakte in juli vorig jaar niet voorbij het Bosnische Željezni¿ar in de eerste voorronde van de Conference League.

Lincoln Red Imps, de kampioen van Gibraltar, moest vorig seizoen een plek in de groepsfase van de Conference League aan het Kosovaarse Ballkani laten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni