Straatprostitutie in de Alhambrawijk kan niet langer beboet worden, oordeelt de Raad van State. De strategie van de Stad Brussel steunt nu vooral op het sluiten van prostitutiebars, maar dat lijkt dweilen met de kraan open. "We hebben justitie niet mee."
Stad Brussel: 'Blijven inzetten op sluiting prostitutiebars'
Lees ook: Alhambra-prostituees niet langer beboet
Ter herinnering. Belangenorganisatie Espace P, de Mensenrechtenliga en zestien prostituees hebben bij de Raad van State een gedeeltelijke vernietiging bekomen van het prostitutiereglement van de Stad Brussel. De Raad van State beslist dat de gemeente geen administratieve boetes mag opleggen voor prostitutie: die zijn een bevoegdheid van het parket.
Volgens Maude Glorieux van vzw Bravvo, die de veiligheidspreventie van de stad Brussel coördineert, heeft de stad een belangrijk afschrikkingsmiddel verloren in de strijd tegen de overlast die prostitutie veroorzaakt in de Alhambrawijk. "Maar dit verandert niets aan de wil van de gemeente om van de Alhambrawijk een meer leefbare plek te maken. Bovendien blijven we inzetten op de sluiting van bars gelinkt aan prostitutie, dat gebeurt heel regelmatig."
Meer politie
Het Alhambra-wijkcomité pleit ondertussen voor een permanente aanwezigheid van twee politiemensen, en dat de klok rond. “De politiek neemt maar geen duidelijke beslissingen om het probleem eindelijk eens onder controle te krijgen", zegt comitévoorzitter Jan Leerman.
Over dat voorstel van het wijkcomité is Glorieux sceptisch: “Gezien de actualiteit is dat misschien buitenproportioneel. De bewoners van de wijk zijn niet in gevaar door prostitutie, dus het ligt een beetje moeilijk om politiemensen vrij te maken in het huidige klimaat van terreurdreiging. We blijven hoe dan ook werk maken van de sluiting van cafés gelinkt aan prostitutie.”
Glorieux is het eens met Jan Leerman dat wellicht een meer globale aanpak nodig is. “We hebben het gerecht niet mee. Wij kunnen ook maar werken op ons kleine, lokale niveau. Wellicht is er een aanpak nodig die dat niveau overstijgt."
Eenzelfde geluid bij het kabinet van burgemeester Yvan Mayeur (PS). "Zowat het enige wat wij kunnen doen is strijden tegen de overlast die prostitutie veroorzaakt, de ruzies, geluidsoverlast", zegt woordvoerder Fabrice Voogt. "Verder hebben we weinig juridische middelen om prostitutie an sich aan te pakken. Juridisch zijn we erg beperkt."
Bij het aannemen van het prostitutiereglement in 2012 had burgemeester Mayeur nog moeten toegeven dat de aanpak van zijn voorganger Freddy Thielemans (PS) weinig productief was geweest. Maar buurtbewoners hebben hoe dan ook weinig zien veranderen doorheen de jaren. Ook vandaag blijken ruzies, soms gewelddadige, en geluidsoverlast nog schering en inslag.
"De vrouwen op straat zijn maar een topje van de ijsberg", zegt Leerman. "Wat erachter zit, zorgt voor enorm veel overlast in de wijk: drugs, mafia, geweld. Daar kan de lokale politiek niet meer tegenop. Overal in Europa verandert en verstrengt de aanpak: in Frankrijk en Amsterdam, ook in Duitsland en Zweden, maar hier in België gebeurt gewoon niets."
Gevolgen voor Sint-Joost
Mogelijk krijgt het arrest nog een staartje. In februari hadden tweeëntwintig prostituees uit Sint-Joost-ten-Node nog samen klacht ingediend bij de Raad van State tegen het nieuwe prostitutiereglement van burgemeester Emir Kir (PS).
Dat nieuwe reglement, in werking getreden vanaf april, verbiedt raam- en kamerprostitutie op zondag en tussen 23 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends op de andere dagen. Daarnaast zijn onder andere de vergunningsprijzen en taksen fiks opgetrokken.
“We hopen dat het arrest een precedent schept voor het dossier van Sint-Joost", zegt Fabian Drianne van Espace P. "Daar neemt burgemeester Emir Kir maatregelen die eigenlijk de bevoegdheid zijn van het parket, niet van de gemeente. We hopen dat dit dossier ons daar een handje helpt.” Ook de advocaat van Espace P, die optreedt in beide dossiers, zegt dat de sluiting van bordelen niet mag opgelegd worden door de gemeente. De man is hoopvol op een positief arrest, zegt hij in de krant Le Soir.
Lees meer over: Brussel-Stad , actua , Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.