Chinees Paviljoen krijgt tegen 2028 nieuwe bestemming als 'Paleis van het Verre Oosten'

© Belga
18/06/2024
Updated: 18/06/2024 18.10u

De ontslagnemende federale regering wil het Chinees Paviljoen in het Brusselse Laken tegen 2028 een nieuwe invulling geven en volledig restaureren. Het toekomstige 'Paleis van het Verre Oosten' zal onder meer een expositieruimte en een (diplomatieke) ontmoetingsruimte herbergen. Dat meldt staatssecretaris Mathieu Michel, bevoegd voor de Regie der Gebouwen, dinsdag tijdens een persrondleiding.

Het paviljoen, dat in 1913 geopend werd en sinds 2013 gesloten is wegens stabiliteitsproblemen, moet in de toekomst dienstdoen als plek om Belgische en buitenlandse personen betrokken bij de culturen van het Verre Oosten samen te brengen, zowel op artistiek als op ondernemingsvlak.

Er wordt ook een expositieruimte voorzien, waarbij de focus ligt op de geschiedenis van de Zijderoutes (het netwerk van Chinese karavaanroutes door Centraal-Azië, waarlangs gedurende vele eeuwen handel werd gedreven, red.) en de (economische) uitwisselingen tussen Oost en West. Het zal ook dienstdoen als een omgeving waar Belgisch-Chinese en Aziatische diplomatieke relaties worden onderhouden.

Nieuwe vzw om de renovatie te leiden

Om de renovatie, herbestemming en uitbating van het Paviljoen tot een goed einde te brengen, heeft de federale regering zich gewend tot private partners. Het totale budget voor de renovatie van het Paviljoen wordt geraamd op drie tot vijf miljoen euro. De Regie der Gebouwen staat in voor de renovatie, de private partners staan garant voor het budget.

De Regie der Gebouwen en de FOD Buitenlandse Zaken zijn de stichtende leden van een vereniging zonder winstoogmerk die zal instaan voor de uitbating en het onderhoud van het paviljoen, dat ten laatste 2028 volledig gerestaureerd moet zijn.

Het toekomstige Paleis van het Verre Oosten "zal een nieuwe brug zijn tussen twee culturen," zo stelt ontslagnemend staatssecretaris Mathieu Michel (MR). "Het toekomstige Paleis van het Verre Oosten moet een visitekaartje worden van België voor de Aziatische landen."

Jarenlange stilstand

In maart en april heerste er nog onvrede bij de Brusselse regering over de vermeende laksheid waarmee de federale overheid het Brusselse patrimonium behandelde. Zo maakte staatssecretaris bevoegd voor Erfgoed Ans Persoons (Vooruit.brussels) zich onder meer kwaad over het verval van het Chinees Paviljoen en de Japanse Toren honderd meter verderop, en stapte ze naar de rechter.

Persoons is nu "blij dat er eindelijk beweging komt in het dossier." Dat was volgens de ontslagnemende Brusselse staatssecretaris "ook ons doel, namelijk de jarenlange stilstand doorbreken en zo onherroepelijke schade vermijden."

Toch blijft Persoons sceptisch over de financiële haalbaarheid van de renovatiewerken. "Het plan leunt sterk op private investeerders. Er zijn dus voor ons nog veel vraagtekens over onder meer de strakke planning, de vzw en het uitblijven van een openbare aanbesteding," duidt ze.

Michel houdt vol dat de kritiek van Persoons niet meer was dan een "electorale démarche." Over de Japanse Toren zei Michel dat "er op dit moment al gewerkt wordt aan de stabiliteit van het bouwwerk." Michel gelooft dat er ook de komende "maanden en jaren" een nieuwe bestemming geschonken moet worden aan dat monument.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni