Een nieuwe studie, uitgevoerd in opdracht van hub.brussels, het Brussels Agentschap voor Bedrijfsondersteuning, moet de identiteit van de Stalingradwijk vastleggen. De studie maakt deel uit van een pakket steunmaatregelen dat tussen het Gewest en de handelaars is afgesproken. “Deze wijk is kosmopolitisch en moet dat blijven.”

©
Google Maps / BRUZZ
| De Stalingradwijk tijdens de werken.
Handelaars hopen dat nieuwe studie ‘kosmopolitische identiteit' Stalingradlaan beschermt
De Stalingradlaan, tussen Anneessens en Lemonnier, herbergt een diversiteit aan restaurants, van steakhuizen tot viswinkels met familierestaurants op de bovenverdieping. Ook zijn er koffiezaken, met eet- en drinkgelegenheden op de eerste etage, een Thais restaurant, theesalons en crêperies.
“De wijk is heel uiteenlopend,” zegt Ridooine Daali, vicevoorzitter van de handelaarsvereniging van het Zuidpaleis. "Vijftien jaar geleden wilde niemand zich hier vestigen, maar jonge ondernemers, geboren in Brussel en met de meest diverse achtergrond, hebben geïnvesteerd en de plek doen uitgroeien tot een succes."
Daali hoopt dat de studie zal bevestigen dat de wijk heel kosmopolitisch is. We leven hier samen, zonder dat onze verschillen een rol spelen. Als een chocolatier of brouwer zich hier wil vestigen, zijn ze trouwens van harte welkom.”
Vrees voor gentrificatie
Nu het Brussels Gewest voor de aanleg van metro 3 werken heeft opgestart en de plannen voor het nieuwe Zuidpaleis boven tafel kwamen, vrezen de handelaars voor gentrificatie.
"De politici hier uitnodigen was niet genoeg,” zegt Daali. “De reportage die over onze straat gemaakt is, maakte ons bang.” In die reportage zei toenmalig mobiliteitsminister, Pascal Smet (Vooruit.brussels) dat hij de wijk wilde verbeteren en een einde zou maken aan het ‘getto’.
De handelaars pleiten al drie jaar voor een studie die de identiteit van de wijk vastlegt en zo zou moeten helpen beschermen. Die studie, die deel uitmaakte van het pakket aan steunmaatregelen voor de handelaars, is nu van start gegaan.
Nieuwe onderzoeksmethode
"Als onderdeel van de steunmaatregelen voor de wijk, die beïnvloed is door de werken aan het Toots Thielemans-project, heeft de regering hub.brussels gevraagd om de werkzaamheden te begeleiden die de identiteit van de handelswijk moeten versterken," bevestigt woordvoerster Florence Ortmans.
Het gaat om een nieuwe methode uit 2023-2024, waarbij onderzoekers niet alleen kijken naar de bebouwing, maar ook de economische identiteit van de wijk meenemen. De overheidsopdracht is gebaseerd op een participatieve methode, waarbij sleutelactoren uit de wijk worden betrokken en hun behoeften in aanmerking worden genomen.
De methode werd eerder al toegepast in de wijk Deux Gares rond station Brussel-Zuid. “Het doel is om beter te begrijpen hoe een wijk economisch functioneert en waar verbeteringen mogelijk zijn,” zegt Ortmans. “Na afloop doen we voorstellen voor economische vernieuwing, zoals het bevorderen van een mix van verschillende bedrijven of het stimuleren van samenwerking tussen ondernemers,” gaat Ortmans verder. “De aanpak zal voortaan ook worden toegepast op andere stedelijke vernieuwingsprojecten, maar nu in de eerste plaats voor de Stalingrad-wijk.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Stalingradwijk , werken metro 3 , hub.brussels
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.