Projectontwikkelaar Urbicoon wil een appartementencomplex neerzetten aan het kanaal. De bestaande gebouwen, die onder meer een drankencentrale en repetitielokalen voor muziekbands herbergen, gaan tegen de vlakte.
Industriële gebouwen Dijlestraat moeten wijken voor appartementen
Urbicoon, een projectontwikkelaar uit Sint-Pieters-Woluwe, wil op de hoek Willebroekkaai-Dijlestraat-Akenkaai een gebouw neerzetten met negentig appartementen, verdeeld over acht verdiepingen, en op de benedenverdieping drie winkelruimtes. Ook is er een ondergrondse parking voor 66 wagens gepland en een fietsenparking.
De bestaande gebouwen wil Urbicoon slopen. Ze zijn niet geklasseerd, maar wel opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed, die het gros van de betreffende gevels definieert als art deco. Het gaat om entrepots en andere gebouwen die de Brusselse industrieel E. Mertens in de eerste helft van de vorige eeuw liet bouwen.
In de jaren dertig verrees eerst zijn koffiefabriek op het terrein Dijlestraat 4-Willebroekkaai 28. De puntgevel van het entrepot aan de Willebroekkaai is ondertussen al jaren roze geschilderd en herbergt drankencentrale Oscar Drinks.
In 1949 liet Mertens op de hoek van de Dijlestraat en de Willebroekkaai een hoger gebouw met woningen optrekken.
Repetitielokalen voor Brusselse bands
Begin jaren vijftig gaf Mertens architect Auguste Pistral de opdracht om ook op de hoek Dijlestraat en Akenkaai een gebouw neer te zetten: een kantoorgebouw met achterliggende werkplaats.
Dat gebouw, met adres Dijlestraat 6, is een vertrouwde plek voor muzikaal Brussel. Het is opgedeeld in kleine lokaaltjes, die door tientallen Brusselse amateur- en professionele bands, gaande van metal tot hiphop over Congolese rumba, worden gebruikt als repetitielokaal of opnamestudio.
Urbicoon heeft een bouwvergunning aangevraagd voor de plannen, het openbaar onderzoek is momenteel gaande en loopt nog tot 15 februari.
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , appartementen , Dijlestraat , Urbicoon , willebroekkaai , kanaal