Het omstreden Lakeside-project op Thurn & Taxis, met meer dan 700 appartementen verspreid over verschillende woontorens, krijgt felle kritiek van Groen in de commissie Territoriale Ontwikkeling. Aanstaande dinsdag brengen de betrokken overheden hun formele advies uit in de overlegcommissie. Vanuit de Stad Brussel werden ruim 270 reacties ingediend. Ook de Molenbeekse schepen van Stedenbouw verzet zich tegen het plan.

Simulatiebeeld van het toekomstige Lakeside, met hoogbouw.
Lakeside opnieuw onder vuur: ruim 270 reacties op woontorenproject op Thurn & Taxis
“Dit is een gigantisch project met 16 torens, variërend van 3 tot 35 verdiepingen en een maximale hoogte van 127 meter. Het omvat 737 woningen, 100 co-living kamers, 38.000 vierkante meter kantoorruimte, 3.000 vierkante meter handelsruimte en een enorme ondergrondse parkeergarage met bijna 600 plaatsen verdeeld over twee niveaus.” Aan het woord is Brussels parlementslid Lotte Stoops (Groen).
Volgens Stoops is de verontwaardiging over het project onder de lokale bevolking begrijpelijk. Ze verwijst naar een petitie van het Wijkcomité Maritiem, waarin buurtbewoners pleiten voor meer betaalbare en sociale woningen en zich verzetten tegen de hoge bebouwingsdichtheid. De petitie verzamelde in enkele weken tijd meer dan 3.000 handtekeningen.
De Tour & Taxis-site grenst aan een wijk met een bevolkingsdichtheid van 17.000 inwoners per vierkante kilometer, terwijl het gewestelijk gemiddelde in het Brussels Gewest slechts 7.000 inwoners per vierkante kilometer bedraagt, herinnert Stoops.
De komst van een nieuwe woonwijk zet volgens haar druk op de Thurn & Taxispark, waar het op mooie dagen nu al over de koppen lopen is. Daarnaast roept de "enorme ondergrondse parking" vragen op over de waterdoorlaatbaarheid van de nieuwe woonwijk.
Wat is er gebeurd tussen 2008 en 2017?
Stoops vraagt zich af waarom eerdere elementen uit het richtschema uit 2008 - tot stand gekomen na een uitgebreid participatief traject met de buurt - niet terugkeert in het bijzondere bestemmingsplan van 2017.
In die eerste visietekst was de aanbeveling om minimaal 20 procent sociale woningen en 30 procent middelgrote woningen te verspreiden over de hele site. “In het plan van 2017 is daar niets van terug te vinden,” stelt Stoops.
In het al afgeronde Park Lane-project werden geen sociale woningen opgenomen. Hoewel Nextensa voor het Lakeside-project één toren reserveert voor sociale woningen, lijkt de kans dat het Brussels Gewest deze zal opkopen om op de markt te brengen, klein.
‘Niet blokkeren’
Volgens Brussels parlementslid Aline Godfrin (MR) mag politieke verdeeldheid de ontwikkeling van grote stedelijke projecten niet vertragen. “De afgelopen vijf jaar hebben we gezien hoe conflicten tussen socialisten en groenen projecten blokkeerden in buurten die juist dringend nood hadden aan stadsvernieuwing. Denk bijvoorbeeld aan de omgeving van het Zuidstation,” klinkt het.
“We dragen een dubbele verantwoordelijkheid,” zegt Godfrin dan ook. “Enerzijds tegenover de burgers die concrete oplossingen verwachten voor de woningnood, en anderzijds tegenover investeerders die duidelijke regelgeving eisen.”
Vergroening en duurzaamheid
Volgens staatssecretaris voor Stedenbouw, Ans Persoons (Vooruit.Brussels), is het Lakeside-project een essentieel onderdeel van de bredere herontwikkeling van Tour & Taxis. “Dit project voorziet in de bouw van bijna 100.000 vierkante meter woningen, iets waar ons gewest grote nood aan heeft.”
Het park blijft behouden zoals het is, stelt de staatssecretaris. De nieuwe woonwijk komt op een gebied dat nu nog een openluchtparking is. Dankzij de nieuwe woonwijk komen er volgens Persoons net meer vierkante meters groen bij. “De totale beplante oppervlakte zal met 15.000 vierkante meter toenemen.”
Het gaat weliswaar grotendeels om privétuinen en binnenplaatsen, maar de voorbije jaren werd ook geïnvesteerd in de publieke groene ruimte, gaat Persoons verder. "Denk aan het bestaande park L28, dat werd uitgebreid tot Bockstael, het nieuwe Bekopark langs het kanaal en het Maximiliaanpark, dat in de toekomst nog zal worden gerenoveerd."
De staatssecretaris benadrukt dat het bestemmingsplan van 2017 op sommige punten afwijkt van de visietekst, maar de oorspronkelijke bedoelingen blijven behouden. “Het bijzondere bestemmingsplan werd bovendien onderworpen aan een openbaar onderzoek en is goedgekeurd door de verschillende gewestelijke instanties.”
Overlegcommissie op dinsdag
Het openbare onderzoek in Brussel liep van 5 februari tot 6 maart en leverde 272 reacties op: het gaat om bezwaarschriften, maar ook om vragen om uitleg, bijvoorbeeld. In Molenbeek vond een apart openbaar onderzoek plaats van 7 februari tot 8 maart, maar daar werden geen reacties ingediend.
“Toch betekent dat niet dat Molenbekenaren geen bewaren hebben", zegt schepen van Stedenbouw, Josiane Dostie (PTB-PVDA). “Sommigen hebben onder begeleiding van middenveldorganisaties bezwaarschriften ingediend bij de Stad Brussel.”
Dinsdag 18 maart zullen de betrokken partijen zich in de overlegcommissie definitief uitspreken over het Lakeside-project.
De vraag is wat de overheden als officieel advies zullen meegeven. Schepen van Stedenbouw van de Stad Brussel, Anaïs Maes (Vooruit.brussels) wil daarover nog niets zeggen.
"Mijn collega-schepen van Huisvesting wordt nu al dagelijks gebeld door mensen die wanhopig op zoek zijn naar een betaalbare woning"
Hoewel het Molenbeek schepencollege nog geen formeel standpunt heeft ingenomen, is het voor schepen van Stedenbouw Dostie duidelijk dat het project te weinig meerwaarde betekent voor inwoners van Molenbeek.
“Zonder garanties op sociale woningen dreigt Lakeside een wijk te worden met onbetaalbare appartementen. Bovendien jaagt het project de huurprijzen verder omhoog. Mijn collega-schepen van Huisvesting wordt nu al dagelijks gebeld door mensen die wanhopig op zoek zijn naar een betaalbare woning.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Sint-Jans-Molenbeek , Stedenbouw , Lake Side , Thurn & Taxis , Nextensa