De gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe organiseerde donderdagavond een infosessie over de toekomst van de Neerveldstraat, waar 17 oudere woningen bedreigd zijn door een groot vastgoedproject.

©
RV/IEB
| 17 woningen in de Neerveldstraat in Sint-Lambrechts-Woluwe zijn met sloop bedreigd.
Meningen verdeeld op infosessie over sloop van 17 woningen in Sint-Lambrechts-Woluwe
Er kwamen zowat vijftig buurtbewoners naar het gemeentehuis afgezakt om over de toekomst van de Neerveldstraat, nabij het Woluwedal, te praten.
Het vastgoedbedrijf Urbicoon heeft bij het Brussels Gewest een vergunning aangevraagd om in die straat 17 woningen af te breken en er een complex van 192 appartementen, drie kantoorruimtes en een grote, ondergrondse parkeergarage te bouwen.
Maar dat project stuit om drie redenen op verzet in de wijk. Het wijkcomité Wolu-Inter-Quartiers is erg bezorgd om de impact op de nabijgelegen natuur. Daarnaast wordt er gevreesd voor een slechtere mobiliteit in de wijk door de bijkomende auto's.
Tot slot is er ook een cultuurhistorisch argument. "We willen deze oude dorpsstraat, een van de weinige die nog over zijn in onze gemeente, houden zoals hij is: rustig en pittoresk", zeggen de tegenstanders, die een petitie lanceerden met intussen zowat 1.000 handtekeningen.
De betrokken inwoners van de Neerveldstraat zelf zijn verdeeld, zo bleek op de infosessie. Sommige zeiden koste wat kost te willen blijven in hun huidige huis. Andere bewoners lijken dan weer oren te hebben naar het verhaal van de promotor en zijn bereid hun woning, die ze zelf als verouderd en slecht geïsoleerd inschatten, te verkopen.
Ook de buurtbewoners van de omliggende wijk Marcel Thiry kwamen hun zeg doen. Zij waren massaal tegen het project gekant.
Gemeente en Gewest
Het gemeentebestuur neemt pas op 31 januari een officieel standpunt in, want op die dag staat er een overlegcommissie met de administratie van het Brussels Gewest op de agenda. Schepen voor Stedenbouw Delphine De Valkeneer (Défi) wil pas dan reageren op de zaak. Gezien de grote weerstand van de wijk is de kans evenwel groot dat de gemeente een negatief advies zal geven.
Maar meer dan een advies geven, kan de gemeente niet doen. Door de grootte van het project komt de uiteindelijke beslissing over de vergunning - en eventuele eisen voor aanpassingen aan het project - toe aan het Brussels Gewest.
Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Stedenbouw